Här börjar bygget av Sveriges första 4g-nät

2009-05-26 23:00  

Telia har just fått sin första 4g-basstation från Ericsson. Ambitionen är att bli först i världen. Men det finns fler som är tidigt ute. Ett tiotal operatörer världen över väntas dra i?gång 4g-tjänster nästa år.

Ericssons Gävlefabrik har nyligen levererat sin första 4g-basstation till Telia Sonera. Den står nu i en lokal på Stureplan i centrala Stockholm.

Det nya nätet får en maxhastighet på 150 megabit/s, och operatörerna lockar med farter som är tio gånger högre än i dagens turbo-3g-nät.

-?Men varför, så fort kan ju ingen snacka? har folk frågat mig, berättar Håkan Eriksson, FoU-chef på Ericsson, där 700 ingenjörer jobbar med utvecklingen av 4g.

Men tanken är inte att vi ska snacka i det nya nätet, utan göra allt det vi redan använder det fasta nätet till hemma och på jobbet.

För åtta år sedan startades det första 3g-nätet i Sverige. Ni minns säkert uppståndelsen. Först runt själva 3g-auktionen och sedan kritiken mot de första klumpiga och batterislukande 3g-telefonerna.

De senaste åren har datatrafiken i mobilnäten exploderat. Och nu är det alltså snart dags för nästa generation mobilnät, det fjärde i ordningen.

Telia siktar på att bli först i världen med 4g. Ambitionen är att lansera den nya tjänsten i Stockholm och Oslo tidigt nästa år. Ericsson och Huawei levererar utrustningen.

Telia räknar med att ha 300 stycken 4g-basstationer på plats i Stockholmsområdet i slutet av året. Installationen drar i?gång på allvar efter sommaren. Avtalen med hyresvärdar och cellplaneringen är så gott som klar.

Men för att bli först i världen måste Telia försäkra sig om att kunna erbjuda sina kunder bra 4g-modem till de bärbara datorerna.

-?Och därför står vi nu utanför fabrikerna och väntar på de första 4g-modemen, säger Tommy Ljunggren, teknisk chef för Telias mobilitetstjänster i Sverige.

Och han är inte ensam. Ett tiotal operatörer i världen har aviserat planer på att lansera 4g nästa år.

-?Ja, vi delar termos med andra operatörer i kön just nu, säger Tommy Ljunggren generöst.

Kanske får även de svenska konkurrenterna Telenor och Tele2 en slurk kaffe i väntan på modemen. De två har bildat ett gemensamt bolag, Net4Mobility, för att bygga och driva sitt gemensamma 4g-nät.

Telenor och Tele2 ska marknadsföra sina 4g-tjänster separat. Det är bara nätet som delas.

-?Vi räknar med att börja lansera de nya tjänsterna i slutet av 2010. Det landstäckande 4g-nätet ska vara klart 2013, och då vara ett alternativ till fast bredband, säger Lars-Åke Norling, vd för Telenor i Sverige.

Sveriges fjärde 3g-operatör, Tre, väljer däremot att vänta med 4g. I stället fortsätter man ytterligare några år med sitt allt snabbare turbo-3g-nät.

Den strategin backas upp av Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream, expert på mobiltelefoni.

-?Det dröjer alltid innan det finns bra och billiga terminaler på plats, varnar han.

Sverige är tidigt ute med 4g. Men det finns minst tio operatörer som siktar på att lansera 4g nästa år. Bland annat den amerikanska mobiljätten Verizon och japanska NTT Docomo.

Blir Telia Sonera först? Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg verkar tro mer på USA.

-?USA var ledande inom telekom under många år. Så tog Europa över när mobiltelefonin kom. Men nu är USA tillbaks i förarsätet med Verizon i ledningen av 4g-utrullningen, sa han nyligen.

Telia Soneras vd Lars Nyberg satsar på att komma först i världen med 4g. Den ambitionen har inte Verizon uttalat. Men det kanske Svanberg har glömt.

Eller så vet han något vi inte vet. Ericsson levererar utrustning till båda operatörerna.

Snabb takt mot 100 miljoner kunder

Mobildatatrafiken väntas explodera i näten, i takt med att snabbare nät som turbo-3g och 4g lanseras.

Var tionde år kommer en ny mobilgeneration. Men det går det allt fortare att locka in 100 miljoner kunder i de nya näten. Och därför kommer mobiloperatörerna att behöva uppgradera sina nya nät i snabbare takt än tidigare, hoppas mobilnät­leverantören Ericsson.

Enligt FoU-chef Håkan Eriksson tog det sexton år innan de analoga näten hade 100 miljoner kunder.

Åtta år innan 2g-näten hade lika många. Och ännu kortare tid – fem år – innan 100 miljoner började använda 3g.

–?Och kanske bara fyra år innan 4g-näten har 100 miljoner kunder, säger han.

Mer om: Mobiltele 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt