Här avgörs Håkan Lans framtid

2009-03-24 08:41  

I morgon sätter rådman Gunnar Lavett vid Nacka tingsrätt stopp för vidare skriftväxling i målet mellan uppfinnaren Håkan Lans och datorföretaget Gateway. Nu går det vidare till beredning i tingsrätten.

Målet handlar om Gateways krav att Håkan Lans ska betala Gateways rättegångskostnader under patentstriden om färggrafik i datorer i USA i början av 2000-talet.

Gateway vann mot Håkan Lans i två rättegångar och Gateway har stämt Håkan Lans på totalt 1.653.722 dollar, motsvarande 15 miljoner kronor.

Men för att få ut pengarna måste Gateway få de amerikanska besluten fastställda i en svensk domstol. Sådana är reglerna.

Gateway stämde Håkan Lans för Nacka tingsrätt i juli 2007.

Parterna skulle ha mötts i huvudförhandlingar i Nacka tingsrätt redan för ett år sedan, men rättegången sköts upp och i stället har Lans och Gateways advokater lagt fram sina argument skriftligen för Gunnar Lavett.

"Mellandom" ganska snart
- Det första som nu händer är att tingsrätten ska fastställa en så kallad mellandom innan det blir huvudförhandlingar, säger Gunnar Lavett till Ny Teknik.

I mellandomen ska tre domare svara ja eller nej på två frågor:

1. Kan tingsrätten fastställa de amerikanska domstolarnas beslut rakt av utan att det är ”uppenbart oförenligt med grunderna i den svenska rättsordningen”?

2. Eller ska Håkan Lansfå åberopa andra omständigheter och andra bevis som inte finns med i de amerikanska domsluten?

Om de tre domarna svarar ja på den första frågan är det i praktiken rökt för Håkan Lans i Gatewaymålet.

Då får Håkan Lans ingen möjlighet att i en ny rättegång visa att de amerikanska domstolarna fattat sina beslut på felaktiga grunder.

Håkan Lans säger sig kunna bevisa att hans amerikanska advokater inte följde hans instruktioner utan agerade på egen hand - emot Håkans Lans intressen.

- Jag har i tio års tid på heltid tvingats försvara mig och mina patent och betalat åtskilliga tiotals miljoner kronor i advokatkostnader, säger Håkan Lans till Ny Teknik.

Pagrotsky grep in

T4:reportern Bo Holmströmvisade i ett reportage den 20 mars hur den svenska regeringen gripit in i den amerikanska soppan med advokater och domstolar som i svenska ögon agerat mycket märkligt.

Den 26 juni 2002 skrev UD:s rättschef Carl Henrik Ehrenkrona till USA:s biträdande justitieminister att Håkan Lans amerikanska advokat lämnat falska uppgifter i rätten.

Carl Henrik Ehrenkrona skriver att den svenska regeringen är bekymrad över situationen och önskar att det amerikanska justitiedepartementet tar en titt på fallet.

Två år senare, den 20 juli 2004 skriver Sveriges Chargé d´Affaries i Washington, Bo Eriksson, till samme biträdande justitieminister och trycker på för att det måste göras en brottsutredning om Lans-advokatens falska vittnesmål.

Och två månader senare skriver Sveriges dåvarande utrikeshandelsminister Leif Pagrotsky ett brev direkt till den amerikanske justititeministern John Ashcroft att hanteringen av Håkan Lans-affären i USA kan leda till ansträngda relationer mellan Sverige och USA.

Men Bo Holmström visar också att brevväxlingen har hemligstämplats i USA och att fallet har preskiberats.

Statsvetaren Erik Moberg, som noga följt Håkan Lans-rättegångarna genom åren, noterar på sin sajt att den svenska staten också tappat intresse för Håkan Lans.

Erik Moberg pekar på att Vinnovas generaldirektör Per Eriksson och Vinnovas chefsjurist Catharina Sojde backar från sina tidigare tuffa hållning i fallet Håkan Lans.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt