Här är systemet för självlärande robotar

2014-09-22 11:54  
Eyerover är en självbalanseande robot som går att skriva ut i 3d-skrivare. Brain Corporation använder Eyerover i utvecklingen av sin teknik. Foto: Brain Corporation

I stället för att programmera robotar kan man skapa robotar med förmåga att härma någon. Det är tanken bakom operativsystemet Brain OS från Brain Corporation i San Diego.

Företagets idé är att robotar som lär sig själva är bättre i alldagliga situationer, exempelvis servicerobotar i hemmet som plockar i ordning, städar och går ut med soporna.

Brain OS plus hårdvara – en komplett dator på ett kretskort – är utformade för att kunna monteras in i valfri robot som får förmågan att lära sig själv. Roboten instrueras genom att man visar hur den ska bete sig. Inlärningen kan ske på minuter, och när roboten väl lärt sig en uppgift kan kunskapen kopieras till en annan robot.

Brain Corporation tänker sig att operativsystemet även kan användas i teknik för automatiserade funktioner i smarta hem. En vanlig tröskel för sådan teknik är att den är komplicerad att programmera, men om man i stället kan visa olika moment genom exempel blir anpassningen enklare.

Ett annat potentiellt område är jordbruksrobotar som genom exempel kan lära sig att så, rensa ogräs, skörda med mera. Operativsystemet skulle också kunna bli attraktivt i självlärande leksaker, tror företaget.

Brain Corporation planerar att under hösten leverera utvecklingskit med hårdvaran som kallas Bstem, operativsystemet Brain OS, samt referensdesign för robotar som kan skrivas ut i 3d-skrivare.

Företaget avråder specifikt användning av systemet i självkörande bilar.

En självlärande robot som fått stor uppmärksamhet är Baxter från Rethink Robotics, grundat av robotpionjären Rodney Brooks som också ligger bakom företaget iRobot. Baxter är främst avsedd för användning som industrirobot för uppgifter där traditionella industrirobotar blir för kostsamma eller där människor ska arbeta sida vid sida med roboten.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt