Här är Sveriges alla smittade datorer

2014-01-08 13:18  

72 924 ip-adresser till infekterade datorer - bara i Sverige. Myndigheten för samhällsskydd har kartan där smittade datorer lyser i rött.

Kartan på webbplatsen är full av röda prickar. Varje prick visar var i Sverige det finns infekterade datorer. Ju större pricken är desto fler ip-adresser har kopplats till spår av skadlig kod. Klickar man på pricken kommer adresserna fram.

Bakom webbplatsen och statistiken ligger en avdelning inom Myndigheten för Samhällsskydd, CERT-SE . Beteckningen står för Sveriges nationella Computer Emergency Response Team. Deras uppgift är att hjälpa samhället med att hantera och förebygga it-incidenter.

Genom öppna källor och prenumererade databaser får Cert fram ip-adresser som kan kopplas till smittade datorer. Statistiken redovisas för en period om den senaste månaden. Just i detta nu pekar webbplatsen ut 72 924 ip-adresser. 70 605 kan bindas till en organisation som får information av MSB om att de drabbats.

Men kartan i sig har inte någon koppling till dataövervakning, utan skadlig kod som lämnar spår efter sig.

- Kartan visar ip-adresser för maskiner som har blivit smittade. Det kan exempelvis handla om banktrojaner eller kod som gör det möjligt att använda datorn för överlastningsattacker, säger Jonas Thambert, it-säkerhetsexpert på avdelningen Cert-se på MSB.

Kartan hittar du här.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt