Här är Sonys första smartphone

2012-01-10 09:05  

Japanska Sony tar snart över ägandet i Sony Ericsson och lanserare i dag sin första smartphone i eget namn. Det är supermobilen Xperia S med både 12 mpx stillbildskamera och filmkamera med full HD-upplösning.

Xperia S är den första pekskärmsmobilen i en helt ny serie Xperia-mobiler från Sony Ericsson, som mobiltillverkaren fortfarande heter. Sony tar formellt över ägandet under första kvartalet.

Den nya tekniska plattformen och modellserien heter Xperia NXT, där NXT står för next generation.

Mobilerna kommer alltså att heta Xperia även i Sonys regi, men Xperia NXT får en helt ny design, som vid en snabb titt har den stora utseendemässiga likheter med Apples storsäljare Iphone 4S.

På presskonferensen senare i dag på elektronikmässan CES i Las Vegas kommer Sony Ericsson vd Bert Nordberg att säga att den har fått en ”Iconic Identity”.

Den nya designen kommer att användas på alla framtida Xperia NXT-mobiler för att skapa en enhetlig och igenkännbar design.

Xperia S, och kommande NXT-mobiler, är fullproppad med teknik från Sony.

  1. 12-megapixels stillbildskamera med Sonys senaste kamerateknik med extremt snabba fotoklick.
  2. Högupplöst 4,3 tums skärm med Sonys hd-tv-teknik Bravaria Engine HD.
  3. Filmkamera med HD-inspelingar. Full HD 1080p.
  4. Hdmi-kontakt för uppkoppling till tv med full HD-upplösning (1080p).
  5. 1,5 GHz dual core-processor.
  6. Android 2.3 operativsystem vid lanseringen men uppgradering till Android 4.0 under andra kvartalet.

De övriga Xperia-mobiler som presenteras i dag är Xperia Ion, Xperia NX och Xperia Acro HD, men ingen av dem är för den svenska marknaden.

Xperia Ion är Sony Ericssons första smartphone från Sony för LTE-nätverk, fjärde generationens mobilnät 4g. Det görs i samarbete med den amerikanska mobiloperatören AT&T och mobilen kommer bara att säljas genom AT&T i USA.

Xperia Acro HD, uppföljaren till Acro, samt Xperia NX, en variant av Xperia S, är båda för den japanska marknaden och kommer inte till Sverige.

Det är bara Xperia S som kommer hit, under första kvartalet enligt Bert Nordberg.

Läs här om alla tekniska finesserna.

Ägarbyte i januari

Ericsson har varit mobiltillverkare i 30 år - tio år på nmt, tio år på gsm och tio år genom Sony Ericsson. Men nu är det slut.

Sony tar över ägandet i Sony Ericsson i slutet av januari 2012 och byter namn till Sony Mobile Communications.

Det kan dröja ett tag innan namnbytet är genomfört men senaste vid utgången av mars 2012 ska skilsmässan med Ericsson vara helt klar.

Vd för nya Sony Mobile Communications blir Bert Nordberg, tidigare marknadsdirektör på Ericsson och sedan ett par år tillbaka vd för Sony Ericsson.

Sonys stora uppvisning med eget namn på alla nya mobiler kommer att bli på mobilmässan i Barcelona i slutet av februari.

Se här Ny Tekniks bildspel över Ericssons viktigaste modeller.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Ericsson Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt