Här är sakerna du inte visste att "bildelare" gör

2019-07-19 17:10  
Antalet biluthyrning utan transporter ökar i Japan. Och nu vet bildelningstjänsterna varför. Foto: Uber

Sovplats, matsal och förråd - en färsk rapport visar att fordon hos bildelningstjänster inte alltid används till vad man kan tro.

Bildelningstjänster är ett bra alternativ för de som inte vill äga en bil. Men i Japan har det framkommit att använder tjänsterna till andra saker än tänkt.

Den så kallade "delningsekonomin" håller på att breda ut sig, särskilt bland den yngre generationen.

Detta enligt devisen: Varför äga något som du inte har ett behov av mer några enstaka gånger?

Hyr bilar - utan att köra dem

Men det är inte lätt att dela alla gånger. För vad du som ägare av en sak tänker dig att ”delaren” ska göra – är kanske inte detsamma som hen avser.

I Japan har detta blivit tydligt då flera bildelningsföretag upptäckt att allt fler kunder hyr deras bilar – utan att köra dem nånstans.

Läs mer: Studie: Bildelning ger mer trängsel

För att få reda på varför flera procent av bilarna inte kördes under hyran valde operatören Times24 co, med över 1,2 miljoner användare, att undersöka saken närmare, rapporterar tidningen Asahi.

"Använder bilen till att luncha i"

Vad kom operatören fram till i rapporten? Jo, att bilarna användes som matsal, förråd, kontor - och sovrum.

”Jag hyrde en bil för att äta en lunchlåda eftersom jag inte hittade någonstans att äta”, svarade en användare.

”Vanligtvis är de enda stället jag kan ta en tupplur när jag besöker mina kunder är ett cybercafé vid stationen, men att hyra en bil för att sova i kostar bara några hundra yen, nästan samma som att vara på cafét”, var svaret från en annan.

Även operatören NTT Docomo, som också har en bildelningstjänst, ser en ökning av antalet uthyrningar där ingen transport sker.

Och det vanligaste skälet är att bilar hyrs för att sova eller vila i, visar en studie.

Skapar problem för bildelningstjänsterna

Andra orsaker som användarna anger är att bilar hyrs för att få lugn och ro vid samtal, titta på tv, öva på sång eller byta om i.

Läs mer: Nya ”solcells”-elbilen utlovar lång räckvidd och kort laddtid

Även om andelen hyror av detta slag inte är så stor, är det en ökande trend som uthyrningsbolaget ser oroat på. Färre körda kilometer ger nämligen lägre intäkter.

Därtill finns problemet att de stillasittande bilarna ofta har motorn igång för att delarna vill ladda sina mobiltelefoner samt för att klimatanläggningen ska hålla kupén kall/varm.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt