Här är prylarna för en toppensommar

2008-06-17 23:00  

Plötsligt är sommaren här. Vatten, sand, regn, sol och ont om bredbandsuttag. Här är prylarna som räddar semestern.

En riktig espresso i vildmarken – När det är dags för paus från it-prylarna fixar den franska espressobryggaren Handpresso Wild kaffet mitt i vildmarken. Pumpa upp trycket till 16 bar för hand, fyll på kokhett vatten, lägg i en standardkudde med espressomalt kaffe, skruva åt, öppna ventilen och låt espresson sippra ner i koppen. www.handpresso.se

Fota med undervattenshus – De fina undervattensbilderna från dyksemestern eller snorkelturen tar du lätt med den vanliga digitalkameran. Allt som behövs är ett särskilt undervattenshus. Det här, som kommer från Canon, klarar 40 meters djup, kostar omkring 2 150 kronor och passar till de flesta av Canons kameror.


Full fart på trädgården – Snabbast mobilt bredband får du med så kallade hsupa-modem, som har turbo-3g i både mottagning och sändning - upp till 7,2 respektive 2,1 megabit/s - exempelvis Options usb-modem Globesurfer Icon Hsupa eller Huaweis E270. Är täckningen klen kan du ta hjälp av en extern antenn. Bäst är en riktad antenn för fast montage, men det finns även mindre rundstrålande man kan ta med sig eller sätta på båten. Med svenska Dovados specialanpassade router för 3g-modem, Dovado Umr, kan du dela med dig av bredbandet och bjuda på surf i hela trädgården. Allt finns på www.infoferenda.com.

Snabbdusch med mobilen – Att få en rejäl dusch och sedan bli tappad i sanden är ingen match för de nya stryktåliga mobilerna Samsung M110 och Sony Ericsson C702, liksom den något äldre Sonim XP-1. De är damm- och vattenskyddade enligt skyddsklass IP-54 och tål därmed finkornigt damm i flera timmar samt översköljning i tio minuter. C702 har tremegapixelkamera och inbyggd gps, M110 fm-radio och ficklampa. XP-1 har walkietalkie-funktion: push-to-talk.


Pappersbilder utan Polaroidkameran – Polaroidkameran har gått ur tiden, men pappersbilder på stället går att fixa ändå. Polaroid Po Go Instant Mobile Printer är en batteridriven skrivare som klarar 15 utskrifter i formatet 5 × 7,5 cm på en laddning. Trycktekniken kommer från företaget Zink, vilket står för Zero Ink. Skrivaren kopplas till kamera eller mobil med usb-sladd eller Bluetooth.


Varmare knappande för ruggiga dagar – Plötsligt är det snålblåst och ruggigt mitt i sommaren. Att sitta ute och surfa går bra ändå om man värmer fingrarna med usb-vantarna "G-Gloves". Finns på brando.com.


Filma då du plaskar i poolen – Filma downhillåket i ösregn, kajakturen, forsränningen eller kompisarna i poolen. Nya videokameran ATC3K från Oregon Scientific är stöttålig och tål tre meters vattendjup. Den spelar in i vga-upplösning, 640 × 480 pixlar, och lagrar filerna på minneskort upp till fyra gigabyte.


Knappa tyst och vattentätt i sommarnatten – När kaffekoppen eller saftglaset välter över tangenterna är ingen skada skedd. Tangentbordet Really Cool från man-machine.com är vatten- och dammtätt. Passar också för knappande i sommarnatten då det är betydligt tystare att skriva på än konventionella tangentbord.

Ta med hårddisken ut i fält – En extern hårddisk som får följa med på utflykt är Iomegas nya Ego Camo Portable. Hårddisken rymmer 250 gigabyte och ska enligt Iomega klara fall från en och en halv meter.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL