Här är pekskärmen fri från sällsynta metaller

2011-01-28 12:46  
Plastfolien tillverkas av PET-plast. Foto: Fraunhoferinstitutet

Visst kan man tillverka pekskärmar utan den sällsynta metallen indium. Billig plast och kolnanorör duger lika bra, enligt tyska forskare.

Forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet har lyckats utveckla ett nytt elektrodmaterial för pekskärmar. Det ska fungera lika bra som det tunna pekkänsliga skiktet av indiumtennoxid, ITO, som finns i dagens pekskärmar. Men det är helt fritt från den sällsynta metallen indium och dessutom mycket billigare.

Den nya elektrodfolien tillverkas i två lager. Först skapas ett bärarskikt av en tunn folie billig petplast, av samma typ som finns i plastflaskor. Sedan häller man på en lösning av elektriskt ledande polymerer och kolnanorör. När lösningen stelnar bildar kolnanorören ett fint nätverk där de ledande polymererna sitter stadigt fast. På så vis blir pekskärmen slittålig.

Forskarna har byggt upp en pilotlina för att tillverka folien och ska visa upp sin nya pekskärm på en mässa i Tokyo i februari.

Indium står på EU:s lista över 14 strategiskt viktiga metaller, som EU är beroende av import för. Metallen, som främst bryts i Kina, används även bland annat i solceller. Fraunhoferforskarna tror att deras innovation också kan kunna komma till nytta i just solindustrin.

- Vi skulle till och med kunna tillverka solcellsfilmer som täcker korrugerade tak eller andra ojämna strukturer, säger projektledaren Ivica Kolaric i ett uttalande.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt