Här är nya elgränsen för datorer

2013-03-14 11:10  
Lagen handlar om krav på ekodesign och baseras på den frivilliga energimärkningen Energy Star. Foto: Colourbox

EU-kommissionen har röstat fram ett tak för hur mycket el som datorer och servrar får dra. Kraven införs sommaren 2014 och skärps 2016.

Omröstningen ägde rum för ett par veckor sedan, men lagen har ännu inte trätt i kraft eller publicerats. Energimyndigheten har dock gått ut med nyheten i ett pressmeddelande.

Den nya lagen handlar om krav på ekodesign och baseras på den frivilliga energimärkningen Energy Star, som ställer ännu hårdare krav på produkternas energieffektivitet än den kommande EU-förordningen.

-Eftersom märkningen är så känd inom branschen underlättar det för tillverkare att ekodesign baseras på samma grund, även om det har tillkommit vissa krav, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

Sverige hade gärna sett hårdare krav på datorers energiprestanda, men tycker att förordningen är ett bra komplement till Energy Star-märkningen.

-Det är fortsatt viktigt att välja datorer märkta med Energy Star, som är de datorer som ligger i framkant när det gäller låg energianvändning, tycker Johanna Whitlock.

Det nya EU-taket för elanvändning träder i kraft den 1 juli 2014, därefter skärps kraven den 1 januari 2016.

-Första steget är mest en fingervisning, för att signalera till tillverkare att nu är det på gång. Steg två är tuffare, där kommer det att börja påverka marknaden, säger Johanna Whitlock.

När kravnivåerna har specificerats har datorerna delats in i kategorier beroende på hur tekniskt avancerade de är. Och ju högre grad av teknisk finess, desto mer el tillåts datorn använda.

-Man vill inte stävja teknikutvecklingen, utan man vill bara att energianvändningen ska begränsas, säger Johanna Whitlock.

Eftersom det är stor skillnad på energianvändningen i stationära och bärbara datorer har de också fått skilda krav i den kommande lagen (se faktaruta). De stationära datorerna drar i regel betydligt mer el än bärbara datorer.

De nya EU-kraven på datorer och servrar beräknas spara mellan 12,5 och 16,3 terawattimmar per år från och med år 2020.

Det nya EU-taket för datorer

Stationära datorer 2014-07-01 Max 2016-01-01 Max Bäst prestanda på marknaden i dagsläget

Kategori A 133 kWh/år 94 kWh/år 33,4 kWh/år

Kategori B 158 kWh/år 112 kWh/år 28,7 kWh/år

Kategori C 188 kWh/år 134 kWh/år 75,8 kWh/år

Kategori D 211 kWh/år 150 kWh/år 63,5 kWh/år

Bärbara datorer

Kategori A 36 kWh/år 27 kWh/år 10,9 kWh/år

Kategori B 48 kWh/år 36 kWh/år 18,1 kWh/år

Kategori C 80 kWh/år 60,5 kWh/år 26,3 kWh/år

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt