Här är Nokias nya vd

2010-09-10 08:17  
Stephen Elop Foto: Microsoft

En kanadensisk dataingenjör med bakgrund i amerikanska it-företag tar över ledningen i Finlands stolthet Nokia efter sparkade Olli-Pekka Kallasvuo.

Stephen Elop läste datavetenskap och datateknik på McMaster University i Hamilton i Kanada och har sedan gjort hela sin karriär inom it-branschens jättar.

Han har haft chefspositioner inom programvaruföretagen Macromedia och Adobe Systems, han har varit vd på nätverksföretaget Juniper, där en gång Ericsson var storägare, och senast chef för programvarujätten Microsoft Business Division.

Nu blir han högsta chef för världens största mobiltillverkare.

- Nokia måste öka förändringstakten. Därför tar vi in Stephen Elop, som har en annan bakgrund med värdefull erfarenhet och kunskap att ta Nokia till nya framgångar, säger Jorma Ollila, Nokias legendariske ledare, tidigare vd och nu styrelsordförande.

Det är första gången som Nokia inte har en långväga finländare i högsta ledningen.

Jorma Ollila förvandlade Nokia från ett spretande industrikonglomerat under Kari Kairamo till världens i särklass största mobiltillverkare.

När Jorma Ollila tillträdde som vd var mobiltelefonin fortfarande i sin linda. 1991 såldes det bara 6 miljoner mobiltelefoner i världen och Nokias andel av världsmarknaden var bara 13 procent.

I dag är Nokia den obestridde ledaren på mobilmarknaden med en andel på över 30 procent av en världsmarknad.

Under Jorma Ollilas 14 år som vd ökade Nokia ökat sin försäljning av mobiltelefoner från knappt 1 miljon mobiler 1991 till 265 miljoner när han lämnade över vd-stolen till Olli-Pekka Kallasvuo i juni 2006.

Olli-Pekka Kallasvuo, har arbetat inom Nokia i 30 år, varav de senaste fyra som vd.

Valet av Kallasvou som vd var inte helt givet och efter bara fyra år försvinner han nu ut till vänster med en rejäl fallskärm.

Läs Ny Tekniks artikel om den tunga manteln som lades på Kallasvou 2006.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt