Här är nästa generation internetbolag

2011-03-07 19:00  

Här är nio internetbolag som det kommer snackas mycket om i år. Bland annat Pandora och Groupon. Hur många av dem känner du till?

Nio stora internetbolag är på väg till någon av USA-börserna i år. Och då ingår ändå inte Facebook, som sagt att man väntar till 2012.  Inte heller spelföretaget Zynga som står bakom flera populära spel på Facebook, som också valt att avvakta. Men det finns alltså nio andra som skickat in sina prospekt för att kunna noteras i USA 2011. Det kan bli fler.

Groupon är kanske det mest intressanta bolaget i gänget.  Det bildades så sent som 2008, distribuerar rabattkuponger på nätet, och är ett av världens snabbast växande företag.

Det talas om en värdering på mellan 15-20 miljarder dollar. Det är högre än Googles värdering inför sin börsintroduktion 2004.

Bolaget nobbade ett uppköpsförsök på 6 miljarder dollar av just Google i slutet av förra året. Det sägs att bolaget i stället förbereder sig för en börsnotering i år. Men bolaget har ännu inte lämnat in något prospekt. 

Bolaget ökade sin omsättning från 33 miljoner dollar 2009 till 760 miljoner dollar 2010. Och bolagets grundare och vd Andrew Mason säger att han ”hoppas kunna omsätta miljarder dollar 2011” .

Tudou är en kinesisk variant av Youtube, som vuxit sig större än den första lokala föregångaren Youku. Tudou räknar med att få in 500 miljoner dollar genom en börsnotering i USA under 2011. Prospektet lämnades in i november förra året. Intresset för kinesiska teknikföretag är stort bland amerikanska investerare.

Renren är en kinesisk Facebook-kopia, som också hoppas få in 500 miljoner dollar genom en börsnotering i USA i år.

Home Away hyr ut semesterbostäder över nästan hela världen, och har idag över

250 000 semesterbostäder att välja mellan.  Det amerikanska bolaget har ansökt om börsnotering i USA, och hoppas då få in 300 miljoner dollar.

Linkedin, som ibland kallas proffsens Facebook, med över 90 miljoner användare världen, lämnade in sitt prospekt i januari år. Bolaget värderas till omkring 2,5 miljarder dollar, och målet är att dra in 175 miljoner dollar i samband med noteringen.

Active Network, ansökte om börsnotering i februari, och hoppas få in 150 miljoner dollar. Bolaget erbjuder hjälp med registrering till olika evenemang, från maratontävlingar till tennisturneringar.

Pandora, en onlinetjänst för musik, hoppas få in 100 miljoner dollar i samband med börsnoteringen. Bolaget går med förlust, men valde ändå att skicka in sitt prospekt till den amerikanska finansinspektionen, SEC, häromveckan.

Skype, med svensken Niklas Zennström som en av grundarna, ansökte för en börsnotering på Nasdaq redan i augusti 2010. I prospektet står att bolaget räknar med att sälja aktier för 100 miljoner dollar. Noteringen har sjutits upp, men väntas nu ske under andra halvan av 2011.

Skypes grundare sålde hela bolaget till Ebay för över 20 miljarder kronor för flera år sedan.  Men idag ägs det av en investerargrupp vid namn Silver Lake, som består av Ebay, Joltid och Skype-grundarna.

Kayak är en resesöktjänst som omsatte 128 miljoner dollar under de första nio månaderna 2010, och visade ett positivt nettoresultat på 6 miljoner dollar. Bolaget har ansökt om notering, och uppger att man vill få in 50 miljoner dollar.

Sajten Business Insider varnar för att Kayak kan få problem framöver. Kayak får sin flyginformation via bolaget ITA Software. Och det bolaget köptes nyligen av Google,  som sannolikt planerar att ta fram ett liknande reseerbjudande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt