Här är mobiltrenderna för 2014

2013-12-05 12:26  
Ericssons ”Dot” räknas till trenderna inom mobilt för 2014. Foto: Ericsson

Ip-samtal över 4g, speciella avgifter för strömmad video och smart data. Det är trenderna för 2014 som mobilbranschen själv pekar ut.

Mobilsajten Wireless Week presenterar idag sin trendspaning inför 2014. Till sin hjälp har de tagit folk från branschen. Här är ett axplock:

  • Volte

4g utvecklades från början endast för snabb datatrafik, inte för röstsamtal. Det är därför som operatörerna i Sverige fortfarande kopplar över samtalen med 4g-telefonen till 3g-nätet.

I Sydkorea använder operatörerna lösningen volte, voice over lte, sedan förra sommaren. Det kan jämföras med Skype, men kräver ingen app eller speciellt nummer.

Med volte hoppas mobiloperatörerna kunna vinna tillbaks kunderna som använder Skype-liknande tjänster. Bland annat genom att erbjuda bättre ljudkvalitet och betydligt snabbare uppkoppling än för ett 3g-samtal.

  • S må basstationer

Även när det gäller installationen av små basstationer i 4g-nätet väntas Sydkorea leda utvecklingen, följt av Japan och USA.

Med små basstationer menas ofta accessnoder med låg effekt som täcker mellan 10 meter och någon kilometer. Efterfrågan på de små cellerna ökar i takt med att datatrafiken i tätbebyggda områden ökar.

Ericssons nya produkt ”DOT” är ett exempel.

  • Speciell avgift för strömmad video

Mobiloperatörernas kan inte erbjuda strömmad video för ett pris som understiger kostanden, menar John Giere på Openwave i sin trendspaning. Därför är han övertygad om att innovativa operatörer kommer att separera en tjänst för strömmad video för att kunna ta betalt av de kunder som använder just den kapacitetskrävande tjänsten.

  • Smart data – inte bara big data

Big data, att hantera extremt stora datamängder, har varit hett de senaste åren. Men det räcker inte längre, menar Michael Hummer på Parstream. Nu krävs också att analysen av datamängderna sker i realtid.

Här kan du läsa mer om trenderna i Wireless Week

Mer om: 3G 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt