Här är mobilerna med bäst - och sämst - antenner

2013-12-17 15:18  

Två Sony-mobiler bland de tre bästa. Två Iphone bland de tre sämsta. Men sistaplatsen tar en Nokia. Den danska undersökningen av mobilmottagningen hos 22 mobilmodeller är klar.

På tisdagen publicerades den danska undersökningen av de 22 mest populära mobilmodellerna i Danmark. Professor Gert Frölund Pedersen vid Aalborgs universitet står bakom rapporten, som beställts av den danska myndigheten Erhvervsstyrelsen.

Sämst radiomottagning i gsm-900 bandet, som är viktigast för täckning i glesbygd, hade Nokias modell Lumia 925.

- Den var så dålig att vi köpte en till mobil för att testa om det var något fel på den första. Men den andra modellen uppvisade lika dåliga mottagningsegenskaper, säger Gert Frölund Pedersen.

Han är överraskad över att flera av Nokias modeller ligger långt ner på listan, med tanke på att Nokia tidigare prioriterat radioegenskaperna.

I årets nya undersökning utmärker sig Apples mobiler - igen. I förra årets rapport hamnade Iphone 5 sist av de nio testade modellerna. I år placerar sig de nya modellerna Iphone 5S och 5C bland de tre sämsta.

- Jag är verkligen förbluffad över att Apple fortfarande inte valt en bättre antennlösning, säger Gert Frölund Pedersen.

Fyra Samsung-modeller hamnar på den nedre delen halvan av listan. Endast Samsung Galaxy III Mini finns på den övre delen och tar sig in på en fjärdeplats.

Toppar listan med bästa mottagning gör Doros modell Phone Easy 605. Det är en ”enkel” mobil, till skillnad från de flesta andra som är smarta mobiler med mer avancerade funktioner. De enklare modellerna brukar ha bättre mottagningsegenskaper eftersom antennerna i brukar få mer utrymme.

Men det går också att tillverka smarta mobiler med bra mottagning, betonar Gert Frölund Pedersen i sin undersökning. Det visar inte minst Sony, som har två modeller bland de tre bästa: Sony Xperia Z och Sony Xperia Go.

– Jag har sett undersökningen och vi ska titta på den och se vad som har hänt, säger Edvard Bergström, presstalesman för Nokia i Sverige.

 

Pressmedelande från den danska myndigheten

 

Hela rapporten Mobile Phone Antenna Performance 2013

Här besöker Ny Teknik professor Gert Frölund Pedersen när han testar mobilantenner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL