Digitalisering

Här är mobilerna med bäst antenner

Doro Phone Easy 605, Sony Xperia Z, Samsung Gaxy lll mini och Sony Xperia Go är mobiltelefonerna med bästa antennerna i professor Gert Frölund Pedersens test.
”En förklaring till att vi lyckats är att vi har jobbat med det här i 20 år”, säger Thomas Bolin, terminalantennexpert på Sony Mobile, som bildade antenngruppen i Lund 1995. Foto: Christian Andersson
Här är de bästa – och sämsta telefonerna i antenntestet.

UPPDATERAD. Sony lyckades få med två modeller bland de tre bästa i den nya antennundersökningen. – Placeringen av antennen är avgörande, säger Thomas Bolin, terminalantennexpert på Sony Mobile i Lund.

Publicerad

I sista numret förra året skrev Ny Teknik om den danska antennprofessorn Gert Frölund Pedersen vid Aalborgs universitet som undersökt radiomottagningen hos 22 av de mest populära mobilmodellerna i Danmark.

Strax före jul publicerade han sin rapport. Toppar listan gör Doro, med Phone Easy 605. Det är inte någon avancerad modell med många funktioner, vilket gör det lättare att få till en bra mottagning. Men det går också att designa smarta mobiler med riktigt bra mottagning, påpekar Gert Frölund Pedersen i sin rapport, och hänvisar till Sony, som har två modeller bland de tre bästa: Xperia Z och Xperia Go.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här