Här är Lisbeth Salanders rätta ansikte

2012-02-24 07:53  
Till höger: Kevin som han beskrivs av Lionel Shriver i filmaktuella "vi måste tala om Kevin". I mitten: Stieg Larssons antihjälte Lisbeth Salander. Till vänster: Emma Bovary från Gustave Flauberts "Madame Bovary". Foto: BBC

Hur tänkte sig Stieg Larsson egentligen att Lisbeth Salander såg ut? Som Noomi Rapace eller som Rooney Mara? Polisens programvara kan ge svar.

Hur ser karaktärerna i en bok egentligen ut? Som läsare kan man göra sig en bild inom sig. Genom filmatiseringar associeras karaktärerna med vissa skådespelare.

Författaren och musikern Brian Joseph Davis har tagit hjälp av ett dataprogram som polisen använder för att från vittnesmål göra sig en bild av hur en brottsling ser ut.

Med hjälp av författarens beskrivningar av en person har han skissat fram klassiska litterära gestalter som Emma Bovary men även till exempel Kevin från filmaktuella "Vi måste tala om Kevin".

Porträtten finns samlade på thecomposites.tumblr.com

I en intervju med BBC använder han skildringarna i Stieg Larssons böcker för att få fram ett porträtt av Lisbeth Salander. Hon beskriv bland annat som en "blek, mager ung kvinna", piercad och tatuerad.

Nu uppmanar han besökare på sin sida att ge förslag på fler litterära gestalter och bidra med beskrivningar från böckerna.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt