Här är kraven på 5G

2013-04-18 14:28  

GRAFIK. Det är bara några år sedan Sverige blev först i världen med mobilnätet 4g. Men utvecklingen av 5g är redan på gång på Ericsson i Kista.

Den här gången är det annorlunda. 5g, den femte generationens mobilnät, betyder inte bara ett vassare 4g. Det handlar om mer än högre hastighet, mer kapacitet och kortare svarstider.

Ambitionen denna gång är att kunna använda mobilnätet för helt nya arbetsuppgifter.

5g ska kunna nyttjas för mer än samtal, appar och surf. Det ska kunna styra komplicerade processer som Göteborgs biltrafik, SCA:s pappersmaskiner och Vattenfalls smarta elnät.

– Det betyder väsentligt högre krav på säkerhet och tillförlitlighet, säger Magnus Frodigh, en av Ericssons 5g-forskare.

Han beskriver 5g som en kombination av lösningar. Det består av 3g och 4g, men också det trådlösa nätet wifi och ett antal nya radiogränssnitt.

Dagens globala mobilnät hanterar ungefär 7 miljarder mobilkunder och någon miljard apparater.

5g ska klara väsentligt mer, över 500 miljarder uppkopplade prylar. Mobilbranschens vision är att vi i framtiden kommer att kommunicera med det mesta runt omkring oss. Med våra kläder, matförpackningar, pappersdokument och termostater.

– 500 miljarder tvingar oss att tänka nytt. Vi måste exempelvis optimera nätet för överföring av ett verkligt stort antal av riktigt små datamängder, säger Magnus Frodigh.

5g ska också klara högre hastigheter och snabbare svarstider. Forskarna jobbar för att kunna erbjuda ”hundratals megabit per sekund” på de flesta ställen. Och på vissa platser ska hastigheter på 10 gigabit per sekund vara möjliga.

Exempelvis ute hos företag som vill köra videokonferens i 3d med hög upplösning och korta svarstider. Men också för molntjänster där stora datamängder behöver synkroniseras.

Som jämförelse kan nämnas att Telia i dag lovar topphastigheten 80 megabit per sekund med en svarstid på 10 millisekunder i sitt nuvarande 4g-nät.

Det dröjer innan 5g blir verklighet. Enligt tidsplanen ska det tas i bruk år 2020, eller strax därefter.

– Men flera av bitar­na av 5g kan komma till användning långt tidigare, säger Afif Osseiran, en annan av Ericssons 5g-forskare.

Han är projektledare för det viktiga forskningsprojektet Metis, som är EU:s stora 5g-projekt, med 26 deltagare från olika företag och högskolor. Ericsson har huvudansvar för projektet, men där ingår också konkurrenter som Huawei och Nokia Siemens Networks.

Metis startades i november förra året och budgeten är 230 miljoner kronor, varav EU står för drygt hälften.

Många av kraven på 5g är redan formulerade, och syns i grafiken här intill. Det finns också flera tekniska lösningar på gång, som ska utvärderas av forskningsgruppen. Men helt nya radiogränssnitt måste också till.

Metis-gruppens 80 forskare ska presentera sitt 5g-förslag 2015. Då ­arrangeras den viktiga världsradio­konferensen WRC, som drar upp riktlinjerna för den framtida frekvensfördelningen.

För mobilbranschen är frekvenser den viktigaste råvaran. Men den är begränsad, och används även av militären, flyget och tv-bolagen. Ingen kan få mer utan att någon annan får mindre.

Så till 2015 måste huvuddragen i 5g-systemet, inklusive valet av nya radiogränssnitt, vara på plats för att kunna användas som underlag i spektrumförhandlingarna.

– Så vi har ett spännande och intensivt arbete framför oss, säger Afif Osseiran.

Mer om: 5G 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt