Här är hetaste mobiltrenderna 2015

2014-11-28 16:00  
Två affärskedjor är missnöjda med Apple Pay och stänger nu ner systemet, skriver Huffington Post. Foto: TT

Mobilutvecklingen styrs från Kina nästa år. Detta enligt konsultföretaget Northstream, som tittat i sin spåkula.

Vid den här tiden på året brukar spådomarna dyka upp. Konsultföretaget Northstream presenterade i går sina gissningar om vad som blir viktigaste trenderna i mobilbranschen 2015.

Ungefär så här resonerar bolaget om ett antal av trenderna:

  • Mobila betalningar

Mobila betalningar får sig en knuff över kanten - i positiv bemärkelse. Förklaringen är Apples betallösning. Det starka varumärket och samarbeten med banker och återförsäljare är viktigt.

- Det är en amerikansk lösning, men det kommer tvinga Androidspelare som Samsung att följa efter, tror Bengt Nordström, vd för Northstream.

  • Kina styr utvecklingen

Först styrdes mobilutvecklingen från Europa, de senaste åren från USA, men nu blir Kina allt viktigare. Redan i år har Kina börjat utbygganden av sina 4g-nät. Och när Kina bygger så handlar det om stora volymer.

- I USA installerade de 50 000 basstationer per år. I Kina handlar det om en miljon basstationer under 2014. Och de väntas fortsätta i den hastigheten nästa år, säger Nordström, och konstaterar att tillverkarna - oavsett om det handlar om system eller telefoner - som lyckas i Kina blir stora även globalt.

  • Mobilsamtal via wifi

Mobilsamtal via wifi är redan populärt i USA, eftersom wifi är väl utbyggt, medan mobiltäckningen inte är lika bra som i exempelvis Europa.

- Men i Europa kommer wifi-samtal slå igenom eftersom roamingavgifterna är höga, spår Bengt Nordström.

  • Sim-kortet på väg bort

Hanteringen av Sim-korten är för dyr. Det handlar om 15-20 miljarder euro per år, enligt konsultbolaget, som tror på en övergång till en programvarulösning. Men kanske inte redan 2015, utan först 2016.

Northstream gör prognoser i slutet av varje år. Senast var de inte helt lyckade.

- Men det är inte det viktigaste, utan att vi i bramschen börjar diskutera de här trenderna, säger Bengt Nordström.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL