Här är hetaste mobiltrenderna 2015

2014-11-28 16:00  
Två affärskedjor är missnöjda med Apple Pay och stänger nu ner systemet, skriver Huffington Post. Foto: TT

Mobilutvecklingen styrs från Kina nästa år. Detta enligt konsultföretaget Northstream, som tittat i sin spåkula.

Vid den här tiden på året brukar spådomarna dyka upp. Konsultföretaget Northstream presenterade i går sina gissningar om vad som blir viktigaste trenderna i mobilbranschen 2015.

Ungefär så här resonerar bolaget om ett antal av trenderna:

  • Mobila betalningar

Mobila betalningar får sig en knuff över kanten - i positiv bemärkelse. Förklaringen är Apples betallösning. Det starka varumärket och samarbeten med banker och återförsäljare är viktigt.

- Det är en amerikansk lösning, men det kommer tvinga Androidspelare som Samsung att följa efter, tror Bengt Nordström, vd för Northstream.

  • Kina styr utvecklingen

Först styrdes mobilutvecklingen från Europa, de senaste åren från USA, men nu blir Kina allt viktigare. Redan i år har Kina börjat utbygganden av sina 4g-nät. Och när Kina bygger så handlar det om stora volymer.

- I USA installerade de 50 000 basstationer per år. I Kina handlar det om en miljon basstationer under 2014. Och de väntas fortsätta i den hastigheten nästa år, säger Nordström, och konstaterar att tillverkarna - oavsett om det handlar om system eller telefoner - som lyckas i Kina blir stora även globalt.

  • Mobilsamtal via wifi

Mobilsamtal via wifi är redan populärt i USA, eftersom wifi är väl utbyggt, medan mobiltäckningen inte är lika bra som i exempelvis Europa.

- Men i Europa kommer wifi-samtal slå igenom eftersom roamingavgifterna är höga, spår Bengt Nordström.

  • Sim-kortet på väg bort

Hanteringen av Sim-korten är för dyr. Det handlar om 15-20 miljarder euro per år, enligt konsultbolaget, som tror på en övergång till en programvarulösning. Men kanske inte redan 2015, utan först 2016.

Northstream gör prognoser i slutet av varje år. Senast var de inte helt lyckade.

- Men det är inte det viktigaste, utan att vi i bramschen börjar diskutera de här trenderna, säger Bengt Nordström.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt