Här är Googles nya operativsystem

2009-11-20 09:43  

Om ett år får vi se bärbara datorer som startar på sju sekunder och som gör allt via webben. Det berättade Google vid presentationen av det nya operativsystemet Chrome OS på torsdagen.

(UPPDATERAD kl 11.51 med kommentar längst ner i artikeln).

Vid ett pressmöte på huvudkontoret utanför San Franciscopremiärvisade Google operativsystemet Chrome OS, som presenterades första gången i somras.

Det är initialt tänkt för de populära små bärbara datorerna som kallas Netbook, och består i grund och botten av en avskalad variant av Linux med Googles webbläsare Chrome fast integrerad ovanpå.

Grundidén är att man inte ska ha någonting annat i datorn, utan gör allt via webbläsaren -- webbmail, webbsurf, kontorsprogram på nätet, bilder på en bildsajt med mera.

Många gör redan idag det mesta via nätet, och Google som tjänar på att fler använder webben, vill stärka den trenden.

Det uttalade målet är enkelhet, säkerhet och snabbhet -- systemet är så slimmat att datorerna startar på sju sekunder.

Chrome OS liknar webbläsaren Chrome, men har fått en del extra funktioner.

Liksom i webbläsaren öppnas allt i flikar. Men man kan ha flera fönster igång och genom ett särskilt kommando får man en översikt över de olika fönstren. Där kan man bland annat dra flikar från ett fönster till ett annat.

I en särskild flik längst till vänster finns webbtjänster eller "program" som man använder ofta samlade.

Nytt är också pop-up fönster som Google internt kallat för "mullvadar" (eftersom de dyker upp från nederkanten), men som ska kallas för paneler. Där finns bland annat musikspelarere, chattfönster och anteckningsblock.

Chrome OS ska inte gå att ladda ner för att installeras på en dator, utan förinstalleras direkt på specialbyggda datorer från ett flertal datortillverkare --vilka är inte klart ännu.-- bland annatsamarbetar Googlemed Acer, Adobe, Asus, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments och Toshiba.

Google arbetar på en referenssdesign och vill att datorerna ska vara lite större och bättre än dagens smådatorer, Netbook. Ändå ska de kosta ungefär lika mycket i och med att Chrome OS är gratis, till skillnad från exempelvis Windows.

En viktig detalj är att datorerna inte kommer att ha traditionell hårddisk utan så kallad SSD, eller flashbaserad hårddisk utan rörliga delar.

Chrome OS ska för övrigt fungera både på den vanliga pc-processorfamiljen x86 samt på ARM-processorer som idag dominerar i mobiltelefoner.

Det är bland annat genom att knyta hårdvaran tätt till operativsystemet som det kan bli säkert och snabbt.

Uppkopplingen ska ske via wifi. Google sa ingenting om planer på uppkoppling med 3g eller 4g, men eftersom ständig uppkoppling är väsentlig om man gör allt på webben borde det kunna bli aktuellt.

I samband med presentationen släpptesChrome OS som öppen källkod.

Om ungefär ett år ska de första datorerna börja säljas. Under tiden ska Google fila på systemet så att det klarar allt de flesta brukar göra med en dator, inte bara tjänster på webben utan exempelvis att skriva ut.

I förlängningen kan mycket hända. Även om Google i dagsläget säger att Chrome OS är tänkt för en kompletterande dator som man ofta har med sig, pekar det på en helt ny modell för personlig datoranvändning.

Google tjänar på en modell där webben används till allt. Men vid presentationen uttryckte Google-grundaren Sergey Brin företagets intresse i Chrome OS så här:

"Vi fokuserar på användarnas behov. Det finns ett stort behov av att använda datorer på ett enkelt sätt. Netbooks är enkla att köpa men det finns inget enkelt sätt att sköta dem. Datorer som inte har något eget innehåll ("stateless machines") är enklare. Det är ett viktigt behov på marknaden just nu".

- - - -

Krockar inte med Android

Chrome OS har i princip ingenting att göra med Googles operativsystem för mobiler Android. Android är traditionellt i den meningen att det har program som körs lokalt i mobilen. Samtidigt är det dock fokuserat på mobiler som använder mycket internettjänster.

- - - -

Kommentar: Vad Google har att fundera på

Det finns ett par saker som fortfarande är oklara med Chrome OS. En av dem är hur det är tänkt att användare ska organisera sina filer.

Tanken med Chrome OS är att man ska använda tjänster på nätet för allting. Inte nödvändigtvis Googles tjänster, även om det förstås ligger nära till hands.

Inga filer ska lagras i datorn. Eventuella filer som skapas eller redigeras -- textdokument, kalkylblad, presentationer, mejl, videofilmer, bilder -- ligger lagrade i respektive tjänst och sannolikt kommer man därför att ha dem utspridda på olika ställen.

En sak som då måste lösas är hur man organiserar och framförallt söker efter filer. På en dator är det enkelt eftersom (nästan) alla filer finns lokalt. På motsvarande sätt måste en lista med användarens filer finnas tillgänglig för Chrome OS.

Värt att notera är att Chrome OS redan hanterar tjänster från andra än Google. Vid demonstrationen visade produktmarknadschefen Sundar Pichai vad som händer om man klickar på en Excel-fil på ett usb-minne som stuckits in i datorn -- Chrome OS öppnar Microsofts nya webbaserade version av Officeprogrammen!

En annan parallell värd att notera är de så kalladewebtop-tjänsterna som Glide OS, Desktoptwo och svenska Xcerion/Icloud. Genom webbläsaren erbjuder de ett slags OS med skrivbord, filsystem, program och tjänster -- alltså något mer komplett och paketerat än Chrome OS.

Xcerion/Icloud har dessutom skissat på en dator med Linux och Firefox som automatiskt öppnas direkt in i tjänsten Icloud.

Frågan är förstås om de har en chans mot den utveckling som Chrome OS nu sätter igång.

Mats Lewan

Mer om: Google Chrome OS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt