Här är framtidens hetaste teknikuppfinningar

2012-07-16 14:32  

Att kunna vika ihop sin papperstunna surfplatta och stoppa i bakfickan är snart en realitet i en affär nära dig. <br/>Här är bolagsjättarnas senaste teknikinnovationer.

Det har gått två år sedan Apple lanserade sin första Ipad. Konkurrerande läsplattor från bland annat Samsung och Sony har därefter nått marknaden med stormsteg.

Fokus ligger fortfarande på att göra enheterna lättare, tunnare och snabbare.

- Vi borde tänka längre än att se det som bara en enhet med pekskärm. Varför ska vi behöva hålla i plattorna och skärmar. Vi borde fundera på datorer som går att ha på sig som kläder, säger Lin Zhong, professor vid Rice University, till Reuters.

Sådan forskning pågår även om det anses vara flera år kvar innan det ses som något självklart.

Ett sådant exempel är Google Glass, som Ny Teknik tidigare berättat om, glasögon kopplade till en processor som kan i dag kan livestreama men vars potential endast stoppas av fantasin

Microsoft experimenterar nu med 3D-kameror som ska poppa upp ur telefonen när någon ringer.

Samsung har visat upp en video där den smarta telefonen går att banka på och böja utan att den tar stryk.

Samsung har även visat upp en konceptvideo som visar upp en vision för en ny platta som är genomskinlig, elastisk och väldigt smart. Plattan är även tänkt att kunna agera tolk och ta kål på allt vad språkförbistring heter.

På aktuella teknikmässor visar flera tillverkare upp vattentäta surfplattor. Ett annat vanligt inslag är datorer som går plocka isär så att skärmen fungerar som en surfplatta utan tangentbordet.

Troligen dröjer det dock innan nämnda innovationer slår igenom ordentligt i konsumentledet. Tillverkarna satsar fortfarande på att använda sig av befintlig teknik för att göra de smarta telefonerna bättre.

OLED, organiska lysdioder lär fortsätta att ta marknadsandelar. Skärmarna kännetecknas av knivskarpt fokus samtidigt som skärmarna blir fysiskt lättare och tunnare.

Men snart kan även den statiska skärmen som vi känner komma att bytas ut till ett mer elastiskt alternativ.

- Flexibla och vikbara skärmar kommer först komma till mindre skärmar, till exempel sådana som finns i smarta telefoner. Därefter kommer tekniken till surfplattorna. Då finns en bättre uppfattning hur kostnaderna och produktionen ser ut, säger Rhoda Alexander, surfplatteanalytiker på IHS Isuppli, till Reuters.

Trots många visioner ligger störst fokus på att ta marknadsandelar från Apple, som står för sex av tio sålda plattor.

Under Apples senaste presentation om det nya operativsystemet Ios 6  berättades det om uppdaterade egenskaper hos det röststyrda programmet Siri, vars rådande version mottagits med dåliga recensioner.

Bernie Meyerson på IBM, uppger för Reuters, att han räknar med artificiell intelligens de kommande åren slår igenom ordentligt. Han ser att användare snart kommer att ha helt vanliga samtal med sina enheter.

Tekniken väntas bli än mer avancerad än den teknik som återfinns i IBM:s dator Watson, som förra året sopade mattan med två Jeopardy-mästare.

- Du sätter den i handen på din mormor och det bara fungerar. Den anpassar sig, ställer in sig efter din röst och du har något i fickan som bara  lyssnar på dig när du tycker det passar, säger Meyerson om den nya tekniken.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt