Här är första testet av 4g

2010-01-27 09:12  
Ny Tekniks Niklas Dahlin (t.v.) och Mats Lewan testar 4g-nätet i Stockholm Foto: Jörgen Appelgren

NY TEKNIK TESTAR. Fort går det – ibland närmare 50 megabit/s – men det är instabilt. Som första tidning har Ny Teknik testat världens första 4g-nät, och ger rådet att vänta.

Hastigheten i Telias splitternya 4g-nät är imponerande. Nätetöppnade officielltden 14 december 2009 och är världens första med tekniken lte, som främst ska ge högre datahastigheter för exempelvis online-spel och högupplöst video.

När Ny Teknik testar ligger hastigheten ofta mellan fem och 15 megabit/s, för att ibland nå en bit över 30. Både inom- och utomhus.

Andra vi pratat medhar nått närmare 50 megabit/s, vilket är vad Telia utlovar som realistisk toppfart i en första fas. Ganska snart ska den dubbleras.

Tekniskt intressant är också att de så kallade svarstiderna är kortare än i 3g – omkring 25 millisekunder mot 50 – vilket har betydelse vid onlinespel och webbsurf.

Men där stannar tjusningen, än så länge.

I vår match mot Tres turbo-3g-nät, idag Sveriges snabbaste, stod det klart att den som vill ha stabilt mobilt bredband gott kan vänta med 4g.

Turbo-3g har förstås lägre realistisk toppfart. Enligt Tre ligger den runt 16 megabit/s. Vi nådde drygt åtta, men uppkopplingen är stabilare än i 4g.

På en busstur genom Stockholms innerstad kunde vi titta på en film på SvT Play helt utan avbrott. Med 4g stannade den upprepade gånger.

Och på pendeltåget gav 4g upp så fort vi klev på tåget, medan turbo-3g envist tickade på, även i tunnlar.

Dessutom måste vi ofta dra ut 4g-modemet och koppla in det igen för att få nätkontakt, och vissa basstationer verkade ha låst sig då modemet inte kopplade upp sig, trots full signalstyrka.

Till det kommer täckningen.Inledningsvis täcker 4g bara Stockholm. Tres turbo-3g täcker en stor del av befolkningen, med maxfart nu i fem städer.

Samtidigt kostar högsta fart med Tre 249 kronor i månaden, medan Telias 4g kostar 599. I och för sig är priset bara fyra kronor i månaden fram till 1 juli, men man binder sig i ett år.

Ytterligare en anledning att vänta är att de första 4g-modemen bara stöder just 4g. Modem som kan hoppa över till gsm eller 3g när 4g-täckning saknas ska komma till våren, eller senast sista augusti, lovar Telia.

Till dess lånar Telia ut extra modem för turbo-3g. Möjligen kan man ha det anslutet samtidigt med 4g-modemet, annars får man växla. Vår gissning är 4g-modemet då blir liggande.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt