Här är Ericssons vassaste mobiler

2012-01-03 08:59  

Ericsson har varit mobiltillverkare i 30 år. Nu är det slut. I januari 2012 Ericsson över alla mobilerna till japanska Sony. Se här vårt bildspel över 27 av Ericssons vassaste mobiler.

Ericssons tid som mobiltillverkare kan delas upp i tre tioårsperioder.

Först tio år på 1980-talet med de analoga nmt-systemet.

Sedan tio år på 1990-talet med det digitala gsm-systemet.

Därefter tio år tillsammans med Sony i bolaget Sony Ericsson.

Men nu är också Sony Ericsson-eranslut - efter tio år och 186 modeller, fyra gånger så många som Ericsson tog fram i egen regi under 1990-talet.

Vid månadsskiftet januari-februar tar Sony över mobilerna och Ericsson är inte längre en mobiltillverkare.

Ericsson är en av pionjärerna inom mobiltelefonin och stod i främsta ledet när det analoga nmt-nätet sjösattes 1981, liksom det digitala gsm-nätet tio år senare.

Under en period på 1990-talet var Ericsson världens största mobiltelefontillverkare.

Men man lyckades inte hänga med i de allt snabbare modeskiftningarna och tappade marknadsandelar, framför allt till Nokia som hittat en vinnande väg.

Ericssons mobiler, som en gång slagit världen med häpnad, bland annat genom sin litenhet, tappade sin trollkraft.

Mot slutet av 1990-talet var mobiltillverkningen en så stor förlustaffär att nedläggning hotade.

De samlade förlusterna för mobiltelefonin under 1990-talet uppgick till 50 miljarder kronor.

Dilemmat löstes genom att gå i lag med den japanska hemelektroniktillverkaren Sony, som förväntades bättre kunna läsa av konsumenternas preferenser.

Lösningen blev det gemensamma företaget Sony Ericsson, som bildades i september 2001.

Då breddades produktportföljen rejält och Sony Ericsson kunde rada upp den ena succémobilen efter den andra framför allt musikmobilerna Walkman och kameramobilerna Cybershot.

Men när Apple kom med sin Iphone 2007-2008 gick luften ur och Sony Ericsson fick på nytt kämpa i motvind.

Det blev för mycket för Ericsson. Strax före årsskiftet meddelade Ericsson att man säljer sina aktier i Sony Ericsson till Sony och löser upp samarbetet.

När skilsmässan blir helt klar under första kvartalet byter Sony Ericsson namn till Sony Mobile Communications.

De viktigaste genombrotten för Sony Ericsson har varit dessa:

  1. Det började med succémobilen T610. Den lanserades 2003 och var det första mobilen som föddes ur samarbete mellan Sony och Ericsson. Den utnämndes till världens bästa gsm-mobil.
  2. Det andra stora genombrottet var 3g-mobilen V800 med 1,3-megapixelkamera som Vodafone fick ensamrätten till under första halvåret 2005.
  3. Hösten 2005 lanserade den första Walkman-mobilen W800. Genom att integrera musikspelare och mobiltelefon och använda Sonys välkända varumärke Walkman fick man full utdelning på synergierna mellan Ericsson och Sony.
  4. Samtidigt lanserades Sonys varumärke Cybershot på Sony Ericssons mobiler. Först ut var K700 men det var K800 med sin 3,2 mexapixels kamera, blixt och autofokus som tog täten i mobiltillverkarnas pixeljakt.
  5. Xperia-mobilerna hösten 2009 blev första steget bort från det gamla operativsystemet Symbian in i den nya världen med internet lätt åtkomligt i mobilen. Först X1 med Windows Mobile sedan kort därefter Xperia X10 med Googles operativsystem Android.

Läs också historien om hur mobiltelefonin föddes i Katarinaberget i Stockholm.

Ägarbyte i januari

Ericsson har varit mobiltillverkare i 30 år - tio år på nmt, tio år på gsm och tio år genom Sony Ericsson. Men nu är det slut.

Sony tar över ägandet i Sony Ericsson i slutet av januari 2012 och byter namn till Sony Mobile Communication.

Det kan dröja ett tag innan namnbytet är genomfört men senaste vid utgången av mars 2012 ska skilsmässan med Ericsson vara helt klar.

Vd för nya Sony Mobile Communication blir Bert Nordberg, tidigare marknadsdirektör på Ericsson och sedan ett par år tillbaka vd för Sony Ericsson.

Sonys stora uppvisning med eget namn på alla nya mobiler kommer att bli på mobilmässan i Barcelona i slutet av februari.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt