Här är Ericssons nya 5g-puck

2018-01-17 14:29  
Som en brandvarnare: så ser Ericsson 5g Radio Dot ut. Foto: Ericsson

5g närmar sig. Ett konkret tecken på det är att Ericsson nu visat upp sin nya radiopuck, särskilt anpassat för nästa generations mobilnätverk.

Ericsson 5g Radio Dot är senaste tillskottet i den familj av radiopuckar som används för att ge bättre täckning i inomhusmiljöer.

I samband med presentationen gav Ericsson några uppseendeväckande siffror. Enligt deras egna estimat tillbringar vi människor 90 procent av tiden inomhus. Och vid slutet av 2023 spår den svenska telekomjätten att det existerar en miljard 5g-abonnemang.

Redan idag finns Ericssons radiopuck i allt från kinesiska köpcenter till svenska gruvor. När Ny Teknik förra hösten besökte Kankbergsgruvan i Boliden hade 4g-puckar – i extra skyddsförpackning – monterats på väggarna av gråberg.

Läs mer: Ericsson: Då spurtar utvecklingen av 5g

Redan idag möter 4g-tekniken i Kankbergsgruvan en del av behoven. Men med 5g kommer industrin att ställa högre krav. Fler apparater ska kopplas upp och kopplas samman och utföra operationer som kräver snabbare och större informationsvägar.

– Med 5g kan man koppla upp allting och skapa koordinerad automation, sa Ericsson-forskaren Peter de Bruin då.

Radio Dot fungerar som antenn och förstärkare. Den ansluts till en närliggande basstation. Ericsson uppger att 5g-modellen ska vara kompatibel med den Ericsson-apparatur deras kunder redan investerat i. De utlovar samtidigt hastigheter i upp till 2 gigabit per sekund.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt