Här är Ericssonchefen med flest 4G-kontrakt

2011-01-11 08:39  
Robert Puskaric

Robert Puskaric har flest 4g-kontrakt av alla Ericssons regionchefer. Hans femte kontrakt offentliggjordes i dag hos Telia Sonera i Norge, och igår fick han ett av DNA i Finland.

Robert Puskaric är chef Ericssons region ”norra Europa och Centralasien”.  Han har flest offentliggjorda 4g-kontrakt av alla Ericssons regionchefer. Ett i Sverige, tack vare Telia Sonera. Två i Finland, hos Telia Sonera och DNA (som presenterades i går), samt ett dagsfärskt kontrakt i Norge för Telia Sonera, och ett i Danmark hos marknadsledande TDC.

Idag blev det alltså klart att Ericsson får uppdraget att bygga ut Telia Soneras 4g-nät i norra Norge. Uppdraget för södra Norge går till konkurrenten Huawei, som redan byggt ut 4g-nätet i Oslo.

Ericssons kontrakt med finska operatören DNA, som offentliggjordes i går, är en mer komplett lösning än vad som levererats till Telia Sonera i Sverige och Finland.

- Vi är ensam leverantör, och levererar allt för att nätet ska fungera. Även transmission och kärnnät. Även en sofistikerad lösning för att DNA ska kunna erbjuda fantastisk tjänstekvalitet och användarupplevelse för sina kunder.

Bättre kvalitet och upplevelse än Telia Sonera kan?

Det vill jag inte svara på. Men DNA köper en mer komplett lösning, säger han.

DNA är utmanaren på den finska mobilmarkanden, med 23 procent av mobilmarknaden räknat i antal abonnenter.

Konkurrenterna om DNA-kontraktet var ”de vanliga kända konkurrenterna”, enligt Robert Puskaric. Det borde betyda Huawei. Nokia Siemens och ZTE, som alla är mycket aktiva på den nordiska marknaden.

Det är nästan exakt ett år sedan Telia Sonera öppnade 4g-nätet i Stockholm och Oslo.

Vad har ni skaffat er för erfarenheter under det året?

- Vi har lärt oss mer om hur näten beter sig under belastning, och kunnat förbättra och förfina utrustningen. Den erfarenheten är oerhört värdefull. Mängden lanserade nät är ett oerhört viktigt konkurrensmedel, säger Robert Puskaric.

Hur avgörande är tillgång till 4g-terminaler för att vinna ett kontrakt?

– Det finns ett element av terminaler i varje affär. Att vi är delägare i ST Ericsson och Sony Ericsson är viktigt mot våra kunder. Mer vill jag inte säga.

Robert Puskaric vill inte heller uttala sig om storleken på DNA-kontraktet, eller hur stor andel av kontraktet som är uppgradering av 3g respektive 4g.

Att Robert Puskaric har flest 4g-kontrakt av regionscheferna är förstås inte detsamma som att han har sålt mest 4g-utrustning, räknat i pengar.  De tre amerikanska 4g-kontrakten hos Verizon, AT&T och Metro PCS värderas klart högre. Hur mycket högre vet vi inte, eftersom summorna sällan offentliggörs.

Ericssons Telia Sonera-kontrakt har dock även betydelse för de fortsatta möjligheterna i Centralasien. Telia Sonera är delägare i många av operatörerna i den regionen, där tillväxttakten är stark.

Tillströmningen av nya abonnenter i Telias Euroasien-operatörer är 30 procent om året. Det kan jämföras med Telias abonnentstock i Sverige som växer med 3 procent.

Men operatörerna har inte testat 4g i samma utsträckning som i USA och Europa ännu.

– Det finns förstås undantag. Exempelvis Armenien, som öppnade ett 4g-nät för sin vänligt sinnade kunder före jul. Men på många ställen har man inte frigjort frekvensbanden för 4g ännu, vilket omöjliggör tester. Men de kan ju alltid titta på Telia Soneras 4g-nät när i Sverige och Finland, säger Robert Puskaric.

Mer om: 4G Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt