Här är e-kronaförslagen Riksbanken valt ut

2018-01-19 14:35  
Här är en del av företagen som lämnat förslag till en svensk e-krona. Illustration: Jonas Askergren

Riksbanken har valt ut sina favoriter bland de som skickat förslag till e-krona. Nu kan Ny Teknik berätta vilka som fått ja eller nej av myndigheten.

Riksbanken har rivstartat året med sitt e-kronaprojekt. Ny Teknik kan berätta att myndigheten bokat in – och redan hållit ett antal – januarimöten med bland andra Visa, IBM och svenska Chromaway. Bland de som fått nobben märks MIT Media Lab, SEB och it-bolaget Evry.

Det var redan i november som Frida Erlandsson, projektkoordinator på Riksbankens stabsavdelning, hörde av sig till de bolag som inkommit med e-kronaförslag. ”Tack för ert bidrag och förslag på hur en teknisk lösning för en e-krona skulle kunna se ut.

Vi har läst och värderat alla svar som har kommit in. Ni har många intressanta tankar och idéer i ert förslag och vi skulle gärna vilja träffa er för ett enskilt möte för att få veta mer”, skrev Erlandsson i ett mejl till de som beviljats audiens.

Läs mer: Här är storbolagens förslag till en e-krona

Sammantaget är det ett 20-tal bolag Riksbanken bjudit in till möten. Riksbanken sätter av två timmar till varje bolag.

– Vi har valt ut ett antal av de här teknikleverantörerna och ska nu ha ett antal möten under januari och februari, kanske extra möten framåt mars. Jag kan inte säga något om vilka eller vilken typ av teknik det är, sa Björn Segendorf, rådgivare på Riksbanken, när Ny Teknik träffade honom i förra veckan.

Några i Sverige mindre kända namn som Riksbanken är nyfikna på är:

* Irländska Ecurrency, som redan agerat rådgivare och leverantör av digitala fiatpengar åt andra nationer.

* Luxemburg-företaget Taler, som skriver på sin hemsida att de "konverterar pengar från traditionella betalningssystem (Mastercard, Sepa, UPI, Visa, Bitcoin, ACH, Swift) till anonyma elektroniska mynt i samma valuta".

* Tyska Iota Foundation, som säger sig bygga "nästa generations blockkedja".

Läs mer: Uppmaning till Riksbanken: Gör e-krona med öppen källkod

Igår kunde Ny Teknik berätta om svenska digitaliseringsbolaget Iteam, som Riksbanken visat intresse för. Iteam vill se en e-krona byggd på en blockkedja och öppen källkod. Även stora konsortiet R3 har fått en inbjudan.

Alla har inte fått ett glatt besked av Riksbanken. Svenska fintechbolaget Trustly, banken SEB och analysföretaget Kairos Future är bland dem som inte får komma på besök i Riksbankshuset.

När Ny Teknik under fredagen ber myndigheten kommentera de här uppgifterna svarar presschefen Tomas Lundberg på mejl:

– Vi kommer att publicera lite mer information senare i dag, om vilka företag vi har valt ut, och hur, där du kanske kan hämta lite mer och bättre info.

Här är förslagen som Riksbanken har valt

De som Riksbanken bjudit in: Accenture, Accumulate, Bankgirot, Cashbutler, Chromaway, Ecurrency, Ericsson, Fidesmo, Giesecke & Devrient, Giori Digital, IBM, Iota Foundation, Iteam, R3, Segella, Taler, Visa, Visigon och YFL Elite.

De som Riksbanken tackat nej till: Creang, Enigio, Evry, Kairos Future, MIT, Nets, Seavus, SEB, Strawpay, The Mobile Life och Trustly.                      

Peter Ottsjö

Mer om: E-krona

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt