Här är det slut på anonyma mobilsamtal

2008-10-20 14:35  

Nu ska det bli slut på anonyma mobilsamtal i Storbritannien. Regeringen planerar en lag om att alla som köper en mobiltelefon eller simkort ska registreras.

För att hindra brottslingar och terrorister från att kommunicera anonymt med betalkortsmobiler ska alla mobilköpare i Storbritannien registreras.

Enligt The Times planerar regeringen att lägga fram ett lagförslag om det nästa år.

Då kommer den som ska köpa en mobiltelefon eller sim-kort tvingas visa upp sitt pass eller annan godkänd id-handling för säljaren.

Registret är en del av en mycket större databas inom Government Communications Headquarters, GCHQ, som är Storbritanniens motsvarighet till svenska FRA.

Den databasen ska användas för övervakning av internettrafik, e-post och vanliga teletrafik i brittiska nät.

Men databasen får ett begränsat värde om inte Storbritanniens omkring 40 miljoner betalkortsmobiler finns med där, skriver The Times.

Enligt nyhetstjänsten pågår redan samtal mellan myndigheterna och mobilföretagen om hur dessa ska kunna samarbeta om registreringen av mobilkunderna.

Enligt The Times har lagförslaget mött intern kritik inom regeringen.

Tjänstemän på inrikesdepartementet har bland annat varnat för att databasen är opraktisk, oproportionerlig och potentiellt olaglig.

Den interna kritiken har lett till att lagförslaget har skjutits upp och kommer att presenteras först nästa år.

En svaghet i registreringssystemet är att det så lätt kan kringgås av de skurkar som myndigheterna vill jaga.

De kan använda falska id-handlingar, köpa mobiler utomlands eller skaffa ett stort lager sim-kort innan registreringen införs, tipsar nyhetstjänsten T3.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt