Här är batteriet med tre års garanti

2009-08-26 14:28  

Den svenska kemidoktorn Christina Lampe-Önneruds omtalade batteri Sonata har kommit till Sverige. Först på plan är datortillverkaren HP som fått första tjing på det långlivade miljöbatteriet och som lägger med en treårig garantisedel.

Sverige blir först i Europa med det nya batteriet för HP:s bärbara företagsdatorer.

HP:s batteripack heter HP Long Life Battery och består av tre seriekopplade Sonatabatterier på vardera 4400 milliampertimmar. Det är världens första och enda Svanenmärkta batteri för datorer.

Lanseringen sker nästa tisdag, den 1 september. Priset blir 1.495 kronor plus moms. Det är några hundralappar mer än ett vanligt laptop-batteri, men å andra sidan är livslängden mer än tre gånger så lång som ett vanligt batteri.

- Det kan laddas över 1000 gånger utan att kapaciteten märkbart försämras. Ett vanligt batteri börjar brytas ned efter 300 laddningar, säger Arnold Dekker, produkt- och marknadschef på HP Sverige.

Det gör att HP kan lämna en treårig garanti på batteriet.

Snabbladdning
Dessutom utlovas en drifttid på hela fyra timmar och en kort laddningstid på 90 minuter för en 90-procentig uppladdning - eller till 80 procent på 30 minuter.

- Det batteri som jag har i min dator här är tre år gammalt och håller fortfarande laddningen i fyra timmar, berättade Christina Lampe-Önnerud på en presskonferens i Stockholm i dag.

En av poängerna med Boston Powers batteripaket för HP är att det består av tre seriekopplade battericeller i stället för sex små celler som är parvis parallellkopplade och därefter serikopplade. Det ger högre tillförlitlighet.

Med minibuss genom Kina
Christina Lampe-Önnerud startade batteriföretaget Boston Power i november 2004 efter ett lyckad karriär som batteriforskare på MIT i Boston och batterikonsult på Arthur D Little.

Hon hade kommit på ett nytt ”recept” för hur standardingredienserna i de moderna lithium-jon-batterierna skulle blandas för att öka livslängden, hålla kapaciteten uppe, förbättra säkerheten och få en snabbare uppladdning.

Hon hade testat sina idéer hos gamla kontakter på batteriföretag i Kina genom att resa runt i en minibuss i Kina byta sina konsulterfarenheter mot testtid i fabrikerna.

HP hoppade på tåget direkt
Redan i februari hade hon första produkten framme och i maj kunde hon presentera sin innovation för en bredare publik.

Hon fick redan från början med sig datorjätten HP som stöttat henne och tidigt sagt att man tar in hennes batterier i sitt sortiment.

- Det är naturligt att HP blir först med lanseringen av Sonata. HP har inget exkluvivt avtal men har stöttat oss i tre år nu, säger Christina Lampe-Önnerud till Ny Teknik.

Bygger jättefabrik i Kina
Just nu tillverkas både Sonatabatteriet och Swingbatteriet i en batterifabrik på Taiwan. Tillverkningstakten har nyligen ökats till 600 000 batterier i månaden.

- Men den nya fabrik i Shanghaikorridoren på kinesiska fastlandet som vi planerar att bygga kommer att ha fem gånger så hög kapacitet och tillverka 3 miljoner battericeller per månad, säger Christina Lampe-Önnerud

Det kan jämföras med den totala försäljningen i världen av litium-jon-celler till bärbara datorer förra året - drygt 1 miljard stycken.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elbilar HP

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt