Här är årets vassaste prylar

2008-12-16 23:00  

Prylåret 2008 var gott. Vi har valt ut de fem som vi tycker är vassast, varav två svenska.

1. Även om Iphone 3g "bara" är en uppföljare till första modellen har dengjort ett rejält avtryck i mobil- och prylvärlden - nu på en massmarknad. Både konkurrenter och redan frälsta hyllar mobilens användarvänlighet och eleganta design. Mest spännande utmaningen är mobiler med Googles Android. Den första - G1 - kom i höstas.

2. Inte mycket större än Iphone, och G1 är årets riktiga storsäljare - pyttedator, netbook, mini-pc eller vad den nu ska kallas. Formeln är niotumsskärm, Intels Atom-processor, vikt kring ett kilo och pris under 5?000 kronor. Först ut var Asus med Eee Pc.

3. Ett halvt kilo tyngre är den nya svenska videokameran A-cam dII, enligt tillverkaren Ikonoskop världens minsta för proffs. Kameran spelar in i helt okomprimerat raw-format med hd-upplösning och 60 bilder per sekund. Ett särskilt minneskort på 80 gigabyte som skrivs med 240 megabyte/s hör till.

4. Samtidigt ökar fildelningen av film och musik oförtrutet på nätet. Medan film- och skivbolag försöker baxa tillbaka utvecklingen med hot, och myndigheter stiftar nya lagar för att skydda upphovsrätten, jobbar it-världen febrilt med att lösa problemet. Årets uppmärksammade svenska bidrag heter Spotify - musiktjänsten där man kan lyssna obegränsat på musik för 99 kronor i månaden. En reklamfinansierad gratisversion är utlovad.

5. Det som kanske främst tagit musiken till svenska hem i år är ändå datorspelen. I somras hade Rock Band Sverigepremiär. Det gick snart om några år gamla Guitar Hero, möjligen för att man inte bara får en plastgitarr på köpet utan även ett trumset och en mikrofon - fina klassiker i prylvärlden.

Mats Lewan

Mer om: Rock Band Mini-pc

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt