Här är Apples hemliga Iphone-avtal

2010-03-09 15:54  

Mer än 100.000 har accepterat det. Ändå har Apples avtal med programmerare av "appar" till Iphone varit hemligt. Till nu. Och det är ingen måtta på hur Apple styr och ställer med programmerarna.

Det speciella med program för Iphone, Ipod Touch och nu även Ipad är att Apple lyckats kräva att all programvara som körs på apparaterna ska vara godkänd av Apple.

Alla som utvecklar program för Iphone OS måste skriva på ett licensavtal som få utomstående hittills fått ta del av.

Att Apple lyckats hålla det hemligt så länge beror bland annat på en paragraf i avtalet med förbud om att uttala sig offentligt om innehållet.

Ändå har det nu kommit ut, genom att organisationenElectronic Frontier Foundation, EFF,begärt ut det som ett slags offentlig handling från USA:s rymdmyndighet Nasa, som gjort ett program för Iphone och alltså skrivit på avtalet (pdf-version här).

OchEFF konstateraratt innehållet är extremt tufft för dem som accepterar det.

Förutom att man måste hålla tyst om innehållet finns en rad andra skrivningar till Apples fördel.

Apple får neka "appar" på vilken grund som helst och utvecklare har ingen rätt att försöka distribuera dem någon annan väg än genom Apple.

De får heller inte ge sig på Iphone OS eller programmeringsverktygen med så kallad "reverse engineering" – att försöka komma åt källkoden genom att se hur programvaran beter sig.

Utvecklare förbinder sig till och med att överhuvudtaget inte försöka mickla med någon som helst teknik eller programvara från Apple.

Samtidigt förbehåller sig Apple rätten att stoppa program till Iphone när som helst – genom fjärrstyrning kan Apple radera program i användarnas apparater till och med när de installerats.

Och även om det skulle vålla affärsmässig skada för dem som utvecklat program begränsar Apple sitt ekonomiska ansvar till 50 dollar – eller "en trevlig middag för en person i Cupertino", som EFF uttrycker det.

Organisationen konstaterar att Apple kommer undan med villkoren eftersom företaget kontrollerar den enda vägen till mer än 40 miljoner sålda Iphone.

Samtidigt anser EFF att Apple "borde främja innovation och konkurrens i stället för att bete sig som en avundsjuk och maktfullkomlig feodalherre".

Mats Lewan

Mer om: Nasa Appar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt