Här är allt du vill veta om Google-mobilen

2008-09-24 07:31  

Nu har den landat - Googlemobilen. Den 22 oktober börjar den säljas i USA, i november kommer den till Storbritannien, men övriga Europa får vänta till nästa år. Nyteknik.se går i genom exakt vad det är vi väntar på.

Mobilen som lanserades på tisdagkvällen i New York heter officiellt T-mobile G1 och tillverkas av taiwanesiska HTC.

Här och nu utmanar den Iphone, Sony Ericssons aktuella Xperia X1, några av HTC:s egna windows-mobiler och Nokias kommande pekskärmsmobiler.

Den verkliga sprängkraften ligger egentligen i operativsystemet Android - gratis, byggt på öppen källkod och utvecklat inom Open Handset Alliance, där Google är drivande. Men den resan har knappt börjat.

Tjockare än Iphone
Själva T-mobile G1 är en mobil med turbo-3g, edge och gsm. Den har en pekskärm med 480 x 320 pixlar - samma upplösning som Iphone men lägre än Sony Ericssons Xperia X1. Den är också ungefär lika stor, men inte lika tunn som Iphone. Dessutom väger den mer än båda två.

Liksom i Iphone är det fingret som gäller - ingen pekpenna följer med.

Under skärmen finns ett komplett qwerty-tangentbord, men det skjuts inte ut under mobilen som på Xperia X1. I stället är det skärmen som glider upp med en lätt svängande rörelse.

Plastig men snabb
Intill skärmen finns även en liten styrkula som sägs vara välgjord. Flera som känt på mobilen säger att den känns lite plastig som helhet, men att den är relativt snabb.

Den har en kamera på tre megapixel, inbyggd gps, wifi och bluetooth, dock inte stereo-bluetooth, och den kan inte användas som externt modem till en dator.

Inbyggt minne är 192 megabyte. Ett externt minneskort av typen Micro SD ger ytterligare upp till 32 gigabyte.

Bakgrundsbilden panorerar
På skrivbordet kan man till skillnad från på Iphone lägga en bakgrundsbild som dessutom panorerar när man sveper med fingret till en ny del av skrivbordet. Bilden kan man dessutom beskära direkt på skärmen med fingrarna.

Det går att dra och släppa ikoner, program, mappar bilder med mera på skrivbordet. Och när man håller fingret nedtryckt dyker det upp en meny med olika alternativ som passar för ögonblicket - exempelvis klippa och klistra när man klickar på text.

Det går inte att zooma genom att sära och knipa med fingrarna som i Iphone. I stället finns det två zoomknappar längst ner på skärmen när det behövs.

Chrome Light
De dyker bland annat upp i webbläsaren som liksom Googles nya Chrome bygger på öppen källkodsprojektet Webkit, som också är kärnan i Apples webbläsare Safari. På presskonferensen kallades webbläsaren också för Chrome Light.

Man når enkelt alla Googles tjänster, som Maps, Gmail, YouTube, Calendar och Google Talk, med en enda inloggning. Till skillnad från i Iphone kan flera program köras på en gång så att en chattsession exempelvis kan vara aktiv i bakgrunden.

Vilka som är påloggade och anträffbara i en chatt-tjänst - så kallad presence - syns direkt i telefonboken. Detta är en finess som det talats om från mobiltillverkare, men T-mobile G1 är troligen först att använda den.

Kompass och accelerometer
Mobilen har både en accelerometer och inbyggd kompass, vilket används bland annat i gatubildsvyn "street view" i Google Maps. Om man rör telefonen upp och ner, eller vänder sig runt, följer gatubildsvyn med i rörelsen.

Från mobilen når man Amazons mp3-butik med sex miljoner låtar utan kopieringsskydd. Man kan bläddra bland låtarna och köpa dem när man är uppkopplad via mobilnätet, men själva nedladdningen kan bara göras via wifi.

Saknas gör för övrigt vanligt 3,5 mm hörlursuttag.

Android Market
Man når också Googles svar på Apples programbutik App Store - Android Market. Här hoppas Google och T-mobile att mängder med nya program och funktioner ska dyka upp - bland annat stöd för Microsofts epostserver Exchange, som inte finns inbyggt från början.

Många undrar dock var gränsen går, om T-mobile kommer att godkänna vilka chatt-tjänster som helst, eller fildelningsklienter som Bittorrent.

Redan klart i mobilen finns stöd för word-, excel- och pdf-dokument.

Inget synkprogram
Något program för att synka mobilen med en dator finns inte. I stället synkas den med Googles tjänster på nätet.

När det gäller epost sägs det finnas två klienter - en som är speciellt gjord för Gmail, och en mer generell som bygger på standarderna pop och imap.

I USA kostar T-mobile G1, som är sim-kortslåst, 180 dollar eller omkrng 1.200 kronor om man binder sig i två år för ett dataabonnemang på 25 dollar i månaden, plus någon form av abonnemang för samtal.

Hur mobilen verkligen fungerar i praktiken återstår att se. När allt kommer omkring är det fråga om en första generation - T-mobile G1 är världens första Android-mobil.

Vad den och kommande mobiler med Android kan åstadkomma på mobilmarknaden vet ännu ingen, men går det vägen för Google kan effekterna bli mycket långtgående.

Mats Lewan

Mer om: Symbian Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt