Han vill utmana konsultmäklarna

2016-05-24 11:34  
Magnus Carlsson Foto: Sverker Brundin

Om du vill upphandla en it-konsult är du ofta hänvisad till en konsultmäklare. Dåligt och dyrt, anser Magnus Carlsson som har startat en tjänst som ska göra det enklare.

– Konsultmäklare som Eworks tillför väldigt lite värde, säger Magnus Carlsson.

Tillsammans med en kompanjon har han tagit fram tjänsten E-resourcebroker.com, som snart ska gå live. Det är en webbaserad söktjänst, där den som letar konsult kan söka efter kompetens, tillgänglighet och pris. Det innebär att mellanledet som konsultmäklaren innebär kapas.

De stora konsultmäklarna tar enligt Magnus Carlsson 10-20 procent av kostnaden för konsulten.

– Det innebär 20 000-40 000 kronor i månaden på avtal som kan vara i flera år, säger Magnus Carlsson.

Andreas Söneby, CIO på Kambi, som tar fram vadslagningstjänster åt spelföretag, ägnar mycket tid åt att leta konsulter.

– Det är ett ganska omfattande arbete. Men vi har inte råd att ta in någon som är halvbra. Tar vi in en konsult ska det vara värt varenda krona.

Kambi har byggt upp ett nätverk av ett 20-tal it-konsulter som företaget har bra erfarenhet av.

– Vi går också via konsultmäklare, men det är inte det första valet, eftersom det blir ett prispåslag och innebär mer administration, säger Andreas Söneby.

En fördel med konsultmäklaren är att den sköter fakturering och avtalshantering.

– Kunderna tror att konsultmäklarna dessutom går i god för konsultmässighet och kompetens, säger Magnus Carlsson på E-resourcebroker.

Gör de inte det?

– Det är inte den erfarenhet jag har. Jag har själv varit på intervju på Eworks. Vi träffades för en fika tio minuter före mötet med kunden. Det var det enda.

För en enskild konsult är det gratis att lägga in sina uppgifter på E-resourcebroker. Det kan också exempelvis ett konsultbolag göra.

En liknande tjänst är svenska Resrc, som lanserade 2013. Den är också gratis för konsulten, men kostar om denne vill ha tillgång till extra uppdrag.

Öppnar snart

Om ett par veckor öppnar E-resourcebroker för konsulter som vill registrera sig. Mot mitten av augusti ska den sedan öppna för konsultköpare.

Utvecklingen har skett tillsammans med en vietnamesisk partner och tjänsten kommer att köras på Microsofts molnplattform Azure.

Mer om: IT-konsult

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt