Han vill ge plattan åtta nya tangenter

2011-05-30 23:00  
Kombinationen ger rätt tecken. Grafik: Jonas Askergren, fakta: Mats Lewan

Åtta tangenter - det räcker för tangentbord på pekdatorer. Det tror i alla fall uppfinnaren August Bering, som utvecklar ett tangentbord tänkt att sätta fast på baksidan av pekdatorn.

Håller man i en pekdator har man åtta fingrar på baksidan. Och med parvis kombinationer av sex knappar kan man skriva text. Det är idén bakom tangentbordet Best Boy.

– Ytterligare två knappar är till för ”mysfunktioner” som ctrl och alt, förklarar August Bering som utvecklat tangentbordet vid sidan av sin verksamhet som programvarukonsult.

Och snart är det dags för lansering.

– Det skulle kunna gå att börja sälja framåt jul, säger han.

Utvecklingen har egentligen pågått i ett par år, men först i samband med ökad uppmärksamhet kring Ipad som jobbdator för omkring ett halvår sedan stod det klart för August Bering att det fanns en marknad.

– Jag fick idén för fyra år sen när jag hade musarm. Det är mycket påfrestande att flytta armen mellan tangentbord och mus, så jag byggde en testrigg där tangentbordet bestod av två handtag med fem knappar var och musen var inbyggd i det högra.

Själva elektroniken har han utvecklat som ett hobbyprojekt, med bakgrund som civilingenjör i datateknik vid LTH.

Just nu väntar han på en 3d-utskrift av själva skalet som i en första version är avsett att knäppas fast vid en Ipad. De fungerar dessutom för pc via bluetooth, och på sikt ska anpassade skal finnas för olika pekdatormodeller. Inbyggd musfunktion styrd med gyro är också planerad.

Enligt hans webbsajt kan man skriva upp till 100 tecken per minut efter två timmars träning. Frågan är dock om användare är beredda att träna överhuvudtaget.

Man kan jämföra med en annan alternativ inmatningsmetod – Shapewriter och kusinen Swype – som går ut på att man sveper med fingret över skärmtangentbord, utan att lyfta fingret. Genom att minnas rörelsemönster kan man skriva hela ord snabbt, efter viss träning. Men genombrottet låter vänta på sig.

– Jag är väldigt smärtsamt medveten om detta. Det är där det kommer att falla om det inte funkar, säger August Bering.

Inledningsvis siktar han försiktigtvis på entusiaster med tekniskt intresse.

– Jag försöker också att få till ett samarbete med spelutvecklare – det är svårt att spela skjuta-spel med Ipad, tillägger han.

Ett visst ekonomiskt stöd har han fått från Almi, men behöver mer finansiering. Planen är nu att visa upp prototypen för inköpsavdelningar hos återförsäljare.

– Fortfarande finns det väldigt lite finansiering så jag skulle behöva löften om köp. Och jag hoppas att det ska lyfta, säger August Bering.

Bestboy

Tangentbord med åtta knappar tänkt att fästa på baksidan av pekdatorer. Tecken skrivs med parvis kombinationer av knapparna.

Utveckling: August Bering

Tillverkning: Sverige

Lansering: Slutet av 2011 eller början av 2012.

Mats Lewan

Mer om: Pekdator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt