Han vill avslöja ”fake forests”

2017-03-27 14:07  
Johan Marand är programmerare och arbetar i ideellt med naturvård för Naturskyddsföreningen i Kronoberg. Foto: Privat

Johan Marand kombinerar programmeringskunskaper med sin kärlek till skogen. Nyligen vann han första pris på eventet Hack for Sweden.

Av Sveriges skogar finns en stor del som saknar naturskydd, men som ändå har höga naturvärden. Programmeraren Johan Marand har skapat ett system som gör en bedömning om ett skogsområde har höga naturvärden – och därmed skilja en skog från vad han lite skämtsamt kallar ”fake forests”.

När eventet Hack for Sweden ägde rum i Kista i början av mars ställde Johan Marand upp i sitt enmannalag Team Kornknut (en sällsynt mossa) och tog hem hela tävlingen. I sitt bidrag kombinerar han öppen skogsdata från många olika källor i myndighetssverige med maskininlärning.

– Mitt system ska kunna göra en bedömning av skogar. Jag tränar en maskininlärningsmodell att avgöra om det finns höga naturvärden.

Öppen data hämtade han från Skogsstyrelsen, Sveriges lantbruksuniversitet, Lantmäteriet, länsstyrelsen och SGU. Det handlar om artfynd, registrerade naturvårdsområden, träddata, terräng, berggrund, avverkningar, vatten och vägar.

Se filmen där Johan Marand berättar om systemet för att bedöma skogens värde här:

För programmeringen använde Johan Marand sig av verktyg från öppen källkod, som Python, scikit-learn och random forest.

– Det finns så mycket tillgängligt via öppen källkod och öppna data. Jag tillämpade den här modellen utan att egentligen ha bakgrundskunskap om maskininlärning.

Nästa steg för honom är att göra systemet tillgängligt på internet, så att folk kan börja testa det. En tanke är också att skapa en app. Ju fler som använder hans system och rapporterar in, desto mer lär sig systemet.

– En förhoppning är att folk registrerar så kallade signalarter på Artportalen. Utöver att ge systemet feedback bidrar det till viktig kunskap om skyddsvärda skogar.

Vad menar du med "fake forest"?

– En vanlig granplantering är i mina ögon inte en skog. En skog ska ha lång kontinuitet av naturlig utveckling, ha träd av olika trädslag i olika ålder och höjd, och mycket död ved.

Myndigheter arrangerar hackaton

Svenska myndigheter har arrangerat Hack for Sweden varje år sedan 2014. Under 24 timmar får deltagare lösa en uppgift med hjälp av öppna data.

I år var fokus på miljöfrågor, friluftsliv och turism.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt