Digitalisering

Han lär dig minnas 30 olika lösenord

Du kan knyta dina nya unika lösenord till olika mjukisdjur, tipsar tv-kändisen Henrik Fexeus. Foto: Jörgen Appelgren

De 390 000 stulna lösenorden från Bloggplatsen.se och Gratisbio.se tvingar svenskarna att byta lösenord. Tankeläsaren och minnesspecialisten Henrik Fexeus lär dig att minnas med hjälp av mjukisdjur.

Publicerad

Liksom tusentals svenskar tvingas nu Henrik Fexeus byta sina lösenord.

Men hur gör man för att minnas alla nya – utan att skriva ned dem i datorn eller mobilen?

Man kan likt författaren Håkan Nesser skapa en fiktiv stad som Maardam. Och knyta unika lösenord till påhittade platser som Gerringstadt, Gobshejm och Grothenburg. "Jag behöver ingen karta", har Nesser förklarat.

-Hemligheten med minnespalats är att du i förväg bestämmer dig hur du rör dig där på din mentala promenad. Och du placerar föremål visuellt på olika ställen. Och för varje gång du tränar blir minnet skarpare. Börja med tio föremål, om det är i ditt hem eller i en fiktiv stad. Och du placerar föremål visuellt på olika ställen. Och för varje gång du tränar blir minnet skarpare. Börja med tio och öka till 20 föremål.

Minnespalatset kan ocksåvara en djurpark. Av mjukisdjur som du bygger upp i ett rum hemma. Och gör en mental bild där apan står för Facebook och papegojan för Google.

I ditt nya lösenord med en grundstomme adderar du då ordet apa på slutet för Facebook.

-Det är så starkt att det räcker att tänka ut det, du behöver inte skaffa djuren och bygga upp djurparken hemma. Du kommer aldrig att glömma det när du skapat en koppling mellan apan och Facebook.

Ett annat sätt är att göra om siffror till ord. The Major System, som Henrik använder, omvandlar siffror till ord. Varje siffra blir en konsonant (se faktarutan här intill).

-Det är relativt lätt att lära sig för bokstaven påminner om siffran. Bokstaven n har två staplar, m har tre, bokstaven är finns i fyra, l är fem på latin.

Henrik får ett lösenord: 471832ps, och förklarar:

-47 blir rk, med vokal mellan bokstäverna blir det ”rak”. Men jag tycker substantiv eller verb är enklare, så lägger jag till ett a och får ordet raka.

18 blir df, och Henrik får ordet def. Def som i vältränad. 32 blir mn, och med vokal blir det ordet man.

-Då får jag raka def man. Plus ps på slutet. Och hemligheten är att göra bilderna absurda. Så jag får en vältränad man som rakar sig på ett Playstationspel. Den bilden glömmer jag inte, säger han.

Kul och inte särskilt komplicerat att lära sig hävdar Fexeus.

-Jag lärde mig the Major System inför min första tv-inspelning. Jag tränade två timmar om dan i två veckor. I tv-programmet läst en person upp en lista på hundra föremål och jag klarade alla frågor på det.

Våra hjärna är skapt för att minnas ljud och bilder men inte siffror.

-Ett annat sätt att förvandla siffror till bilder är tänka på vad siffrorna liknar. Om jag har talet 342 så kan 3:an till en gravid kvinna. 4 blir en segelbåt och 2:an en svan. Och jag får en kvinna med en segelbåt där en svan simmar bredvid.

Efter intervjun drar Henrik Fexeus till repetition av sin kommande föreställning I ditt huvud. Det är en enmansshow med minnesexperiment och psykologiska illusioner som har premiär i slutet av januari på Rival i Stockholm. Han är också aktuell med boken Konsten att få mentala superkrafter som kom ut i våras.

Koda med the Major System

Kodnyckel till minnesteknik där varje siffra ersätts med en bokstav.

n 0 = s,z, mjukt c

n 1 = d, t

n 2 = n

n 3 = m

n 4 = r

n 5 = l

n 6 = j, sh, mjukt g

n 7 = k, g, hårt c

n 8 = f, v

n 9 = b, p