Han kopplar upp hockeyspelaren

2015-03-09 13:32  
Thomas Hasselman, marknadschef på Quuppa. Foto: Sverker Brundin

BARCELONA. Finska startupbolaget Quuppa har redan kopplat upp finska ishockeylandslaget. Nästa steg är att hålla reda på verktygen på byggarbetsplatsen.

Inomhuspositionering i kombination med sensorteknik har hur många tillämpningar som helst om man får tro Thomas Hasselman, marknadschef på finska Quuppa.

- Vi har mycket stora kunder som utvärderar tekniken, inom militären och transportsektorn till exempel, säger Thomas Hasselman till Ny Teknik som var på plats på mobilmässan i Barcelona.

Quuppa använder Bluetooth Low Energy i kombination med wifi och mäter vinkeln till wifisändaren. Då räcker det med en sändare, i stället för tre som är det vanliga när man räknar ut koordinaten med triangulering. En signal ger en noggrannhet på under en meter och med två går det att bestämma höjden. Inte bara koordinaten fångas upp utan även all möjlig sensordata.

Ett av få skarpa exempel är det finska ishockeylandslaget. Spelarna har fått en tagg på hjälmen. Den mäter var de är och hur de spelar så att allt kan analyseras. Dessutom fångar Quuppa upp sensordata från pulsmätare så att läkare och fysiologer kan se när en spelare börjar bli trött eller inte mår så bra.

- Ingen annan har gjort det här, säger Thomas Hasselman.

I USA har företaget kopplat upp patienter på ett mentalsjukhus. Om en patient lämnas oövervakad, om än bara för en kortare tid, kanske denne tar livet av sig. Då kan sjukhuset bli stämt av de anhöriga. Men med Quuppas teknik går det att bevisa att personalen har varit inne hos patienten när de ska.

- Ett enda rättsfall betalar igen vårt system, säger Thomas Hasselman.

Andra tillämpningar är att hålla reda på en shoppingvagn och att ge kunden riktad reklam i butiken. Sådana system har Quuppa installerat i italienska och franska butikskedjor. Ytterligare ett exempel är byggindustrin.

- De vill hålla reda på var deras dyra verktyg finns på en jättestor byggarbetsplats, säger Thomas Hasselman.

Avknoppning från Nokia

Fakta om Quuppa

  • Huvudkontoret i Espoo utanför Helsingfors.
  • Grundades 2012, men tekniken började utvecklas på Nokia 2005.
  • 10 anställda.
  • 18 återförsäljare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt