Han har ditt drömjobb

2012-11-01 08:54  
Henrik Fahlberg Lundin Foto: Mikael Melanson

Henrik Lundin jobbar på Google, det ställe där svenska ingenjörer helst av allt skulle vilja arbeta. Här är berättelsen om arbetslivet hos drömarbetsgivaren.

Kanske drömmer de om Googleplex, Googles huvudkontor i Mountain View på amerikanska västkusten. Många har sett de färgsprakande bilderna från den campusliknande arbetsplatsen i Silicon Valley.  Parasoller i Googlefärgerna gult, rött, blått och grönt. Lekplatserna. Googles egna bussar som dagligen kör över 1500 anställda mellan San Fransciso och Mountain View.

I Stockholm är det annorlunda.

Henrik Lundin tar pendeltåget in till lokalerna på Kungsbron 2. Receptionen skvallrar inte om att detta är ingenjörernas drömdagis. Några björkstammar och ett draperi med älgar skulle lika gärna kunna finnas på en privat vårdcentral.

På Stockholmskontoret kan Henrik Lundin inte få hjälp med vare sig cykelreparationer eller finansiell rådgivning. Det skulle han kunna få om han jobbade på Googleplex.

På Kungsbron 2 finns inte heller någon löparbana eller pool där man kan simma motströms. Men det finns ett pingisbord och ett fotbollspel i ingenjörernas fikarum.

- Men de har jag aldrig använt, säger Henrik Lundin.

Men även i Stockholm kan han få hjälp med tvätten och bilservice. Tjänsterna är inte gratis, men de finns.

Henrik Lundin äter frukost hemma. Fastän den är gratis på jobbet. Däremot nyttjar han ofta gratislunchen.

- Det är god mat och det är skönt att slippa gå ut och leta efter en restaurang.

Stockholmskontoret håller på att byggas om. Googles 50 ingenjörer har flyttat upp till våning sex. Vi får inte besöka deras arbetsrum, men utlovas företagets egna bilder.  Där syns mer Google-typiska skapelser som ett rum format som en bikupa.

Henrik Lundin är doktor i signalbehandling från KTH och har varit på Google i Stockholm sedan i januari förra året. Han anställdes i samband med Googles köp av det norska-svenska bolaget Global IP Solutions, Gips.

Skiljer sig Google i Stockholm från andra arbetsplatser?

- Kanske lite. Jag har bara Gips att jämföra med. Det är nog lite mer fokus på ingenjörskonst här. Vi uppmuntras att jobba med banbrytande spetsteknik. Och här gör vi saker som påverkar många.

För att öka kreativiteten uppmuntras Googles anställda jobba med egna projekt 20 procent av tiden. Men det har Henrik Lundin själv aldrig gjort.

- Och jag har inte hört att så många andra gör det heller. Men det kan bero på att jag just är tillbaka efter sex månaders pappaledighet.

Läs mer om att jobba hos Google på Ingenjörskarriärs webbplats

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt