Han gör affärer av kaos i mobilnätet

2012-03-16 07:17  
Torbjörn Wård Foto: Helen Ahlbom

Stockholmsföretaget Aptilos produkter gynnas av ökad trängsel i mobilnäten. De stryper vissa datatjänster och avlastar trafiken till andra nät. Bolaget räknar med fördubblad omsättning på tre år.

Det är fullt ös i många av världens mobilnät. De smarta mobilerna har fått folk att göra samma sak ute på vift, som tidigare vid den fasta datorn.

Det har orsakat kaos i mobilnäten på sina håll. Bland annat i Sverige.

I mobilnäten finns ofta en intelligent router som analyserar trafiken för att se om abonnenten talar i telefon, skickar e-post, streamar video eller musik, uppgraderar en app eller laddar ner en film. Stockholmsföretaget Aptilo har nyligen tagit fram en programvara för så kallad dynamisk datahantering, med vars hjälp operatören kan låta en tjänst få företräde framför en annan.

- En kund kanske sitter på ett café mitt i city och laddar ner en film vid 17-tiden. Då kan vår lösning hjälpa operatörerna att strypa hastigheten för den nedladdningen, och släppa fram trafik som är viktigare, säger Torbjörn Wård, vd för Aptilo.

Mobiloperatören Tre valde nyligen Aptilos lösning för en utveckling av sin trafikhantering.

- Vi vill kunna prioritera fler tjänster framöver. Exempelvis en premiumtjänst där vi utlovar bästa möjliga tillgänglighet för streamad video. Och i 4g blir ju röstsamtal viktigt att kunna prioritera, säger Jörgen Askeroth, teknikdirektör på Tre i Skandivanien.

Tre tittade på en handfull olika lösningar, bland annat från Ericsson, samt några amerikanska och kinesiska tillverkare.

- Men Aptilos lösning hade bäst pris prestanda för vårt behov, säger Askeroth.

Den globala marknaden för trafikhantering värderades till cirka 3 miljarder kronor 2010. Efterfrågan väntas dock öka till över 11 miljarder kronor 2015, enligt analysföretaget Infonetics.

Aptilio har också utvecklat en produkt för automatisk avlastning av mobil datatrafik från en basstation till ett wlan i närheten. Även det är en lösning som gynnas av mobilkaoset. 

- Vi räknar därför med att minst fördubbla företagets omsättning på tre år, med stark lönsamhet. Och kommer att behöva rekrytera ytterligare 20-25 personer i år, säger Torbjörn Wård.

Avlastar mobilnäten

Namn: Aptilo.

Grundat: 2001.

Omsättning: ca 100 Mkr 2011

Anställda: 75, varav 50 i Sverige. Omkring 25 sysslar med utveckling.

Huvudprodukt: En wlan-lösning, som finns hos 120 kunder världen över, varav 30 mobiloperatörer.

Största ­ägare: Norvestor Equity.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt