Han ger stenkakorna nytt liv i mp3

2008-08-14 09:34  
Cliff Bollings utrustning för att kopiera stenkakor till mp3-filer.

Amerikanen Cliff Bolling har kopierat nästan fyra tusen gamla stenkakor till mp3-filer. Och lagt ut dem på sin webbplats för fri nedladdning. Förmodligen bryter det mot upphovsrätten, men skivbolagen verkar se mellan fingrarna på denna kulturgärning.

Det finns en stor musikskatt som knappt ingen längre kan lyssna på. Det handlar om alla gamla 78-varvare som föregick vinylsingeln och lp-skivan.

Enstaka inspelningar av stort historiskt eller musikaliskt värde har överförts till cd men de flesta var dömda till evig glömska.

Om inte 57-åriga Cliff Bolling från Portland i USA hade funnits. Han håller just nu på att digitalisera sin samling av nästan 7 000 gamla stenkakor och förvandlar dem till mp3-filer, skriver Wired.

Från början var det bara hans vänner som fick kopior att lyssna på. Men sedan bestämde han sig för att dela sin skatt med resten av världen. Så han öppnade en webbplats där det idag finns nästan fyra tusen låtar att hämta hem.

En del musik är från början av förra seklet men det finns även "moderna" 50-talslåtar som exempelvis dokumenterar rockmusikens födelse.

De som främst får sitt lystmäte är diggare av gammal storbandsmusik från exempelvis Glenn Millers, Tommy Dorseys och Benny Goodmans orkestrar. Men även rena jazzartister som Duke Ellington och Louise Armstrong finns med i katalogen.

Idag har webbplatsen över 70 000 besök i veckan.

– Jag kunde aldrig tänka mig att så många människor från hela världen var intresserade av den här musiken, säger Cliff Bolling till Wired.

– Många av besökarna är unga och det är fantastiskt att de lyssnar på musik som spelades in för 75 år sedan.

Cliff Bolling har valt att kopiera musiken så naturtroget som möjligt och har inte filtrerat bort knaster och brus från de gamla plattorna.

Egentligen är det här piratkopiering då upphovsrätt sträcker sig ganska långt bak i tiden när det gäller skivinspelningar.

– Men än så länge har jag inte fått några klagomål. Alla verkar vara glada över att inspelningarna får nytt liv, eller också bryr de sig inte, säger Cliff Bolling.

En del plattor har han haft vissa betänkligheter om han verkligen skulle lägga ut på nätet.

För det som var politiskt korrekt att skämta om för 75 år sedan kan idag uppfattas som stötande av vissa personer.

– Min fru tyckte inte jag skulle lägga ut musik med sexistiska och rasistiska anspelningar, säger Cliff Bolling.

Trots hustruns varningar valde han ändå att publicera rubbet. Med undantag för en låt betitlad "Uncle Tom".

– Och än så länge har ingen klagat.

Men Cliff Bolling har ändå lagt in en brasklapp på sin sajt:

"Var vänliga att notera att det som betraktades som humor under det tidiga 1900-talet kanske idag kan verka stötande och politiskt inkorrekt. En del av dessa gamla låtar är exempel på det".

Tyvärr informerar Cliff Bolling inte om vilka låtar han syftar på.

Fotnot: Strax efter artikeln skrevs försvann musiksajten från nätet. Enligt Wired beror det förmodligen på en kraftig överbelastning som gjort att nätoperatören stoppat trafiken. Om inte operatören öppnas sajten igen har flera personer erbjudit sig att ta över driften, skriver Wired.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt