Han fixar kanonpris på flygsimulatorer

2011-06-08 23:00  
Robert Malmström, vd Univisual, ska få ner priset på simulatorer till en tiondel av dagens. Foto: Jörgen Appelgren

Med svensk teknik pressas priset på professionella flygsimulatorer till en tiondel. Målet är att nå andra områden där visuell simulering tidigare varit orimligt dyrt.

- Vi letar efter kunder som skulle vilja använda tekniken, men backar när de får veta vad det kostar. Till exempel för fordonssimulatorer, som tidigare använt en enklare displayteknik, säger Robert Malmström, vd och medgrundare till företaget Univisual Technologies.

Företaget fokuserar på att projicera rörlig bild på en krökt skärm.

Det handlar dels om att sömlöst foga ihop bilder från flera projektorer, eller "kanaler", dels att kompensera för skärmens krökning både när det gäller geometri, färg och skärpa.

Traditionellt använder man en box med specialutvecklad hårdvara som tar emot bilden från grafikkortet i datorn och i efterhand räknar ut hur den ska se ut. Univisual har i stället en programvara som räknar om bilden medan denna ritas upp av grafikkortet i en helt vanlig dator.

>- Med vår mjukvara kostar det runt 1 000 euro (cirka 8 900 kronor) per kanal. Om man använder särskild hårdvara ligger priset på minst 10 000 euro, säger Robert Malmström.

Dessutom minskar tidsfördröjningen. Med extern hårdvara måste hela bilden ritas upp innan den kan räknas om. Vid 60 bilder per sekund ger det en fördröjning på flera millisekunder, vilket märks vid simulering av militärflyg.

Första systemet såldes i mars 2010. Därefter har det bland annat blivit flygsimulatorer, en Formel 1-simulator i London och en flygledarsimulator i Novosibirsk.

Den senaste installationen finns hos Swesim - en ideell förening i Stockholm som sedan några år driver flygsimulatorer öppna för allmänheten, bland annat för Viggen och Draken.

Univisuals system är dock installerat i en Boeing 737. Systemet motsvarar en konsumentversion med tre kanaler som Univisual i dag säljer utan support för 450 euro.

Grunden för tekniken är att grafikkort i dag blivit så kraftfulla att man kan använda dem för extra beräkningar utan att det tar mer än någon procent av grafikprocessorns kapacitet.

- Vi håller nu på att anpassa systemet för sex kanaler från ett och samma grafikkort på en sfärisk duk, men i princip finns det inte någon gräns för hur många kanaler vi kan hantera, säger Robert Malmström.

Läs mer: De fann varann - genom Ny Teknik

Univisual Technologies

  • Utvecklar programvara för projicering av rörlig bild på krökta skärmar.
  • Grundat: 2009.
  • Ort: Stockholm.
  • Grundare: Robert Malmström, Atle Berge, Börre Mortensen och Olav Sandnes.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt