Han är Sveriges vuvuzelakung

Den sydafrikanska fotbollstrumpeten vuvuzelan i all ära. Men inget går upp mot en äkta svensk näverlur från Dalarna. En supervuvuzela. Det är något för en riktig svensk kung.

När Carl XVI Gustaf fyllde 58 år på valborgsmässoafton 2004 uppvaktades han av en näverlurförsedd delegation från Dalarna.

Fyra erfarna blåsare lyfte sina lurar mot skyn och hyllade kungen på födelsedagen.

Därefter överlämnades en av de manshöga näverlurarna av högsta Dalakvalitet till födelsedagsbarnet.

Se det var något annat än en gräll sydafrikansk plastlur på en meter.

Och om kungen vill och hinner mitt i bröllopsbestyren så skulle han lätt kunna övertrumfa fotbollsfansen på läktarna i Sydafrika med sin supervuvuzela.

Han kan ju också ringa Ystadsbon Roland Borg och be honom ta med sig sin hundra år gamla kopparlur som han regelbundet blåser i från Mariakyrkans torn. Läs om Roland Borg här.

Näverluren är ett gammalt nordiskt instrument som är tillverkat av granträ klätt med näver. Det användes på fäbodarna för att locka på djuren men också för att skrämmar rovdjur och onda skogsväsen.

Men näverluren kunde man också sända meddelanden över långa avstånd.

Det finns olika melodier för olika budskap - en melodi för att att osten, smöret och messmöret är klart att hämtas, ett för att någon är sjuk, ett för att en ko har gått bort sig och ett för att björn och lo har siktats.

Lyssna på näverluren här.

Helvetestutan

Vuvuzela är en meterlång, smal, sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbollssupportrar.

På Wikipedia säger man att Vuvuzelan kallas för lepata eller stadiontuta, men den svenska tidningen Sportbladet kallar den för helvetestutan.

Andra säger Satans intrument medan entusiasterna tycker att den här helskön.

En enskild trumpelstöt kan liknas en trumpetstöt från en elefant, men när hela stadion sätter igång blir det en veritabel ljudmatta med hörselfarliga decibeltal.

Det tutas för fullt under hela matchen men allra mest under sista kvarten för att störa motståndarlaget (!).

Ljudet är inte helt lätt att få fram, särskilt inte den höga, monotona tonen som fotbollssupportrarna strävar efter. Man har uppmätt ljudnivån till 131 decibel vid tutans öppning och 113 decibel två meter framför öppningen.

Tiina Moilanen Demargne

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vuvuzela Fotboll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt