Han är mästare på enkla prylar

2005-01-28 14:55  
Deringens skapare kan få stort pris

När SKF gjorde tummen ner för det nya fjäderlagret Deringen var Karl Gustaf Derman nära att knäckas. Men han repade mod. Det nya lagret kan bli en lika stor världsartikel som tätningsringen ”V-ringen”, förtöjningsfjädern ”Ryck-dämparen” eller hans klassiska renstratt för stuprör.

KG Derman förbereder sig för att skriva en bok om sig själv och sina uppfinningar: V-ringen, rensfiltret, ryck-tämjaren i olika varianter, tätningar, kättingar och mycket annat.
Foto Lars Ardarve
Framtidsplaner har han fortfarande. För det första tänker 77-årige KG Derman vara med och slutföra jobbet med Deringen, det nya fjäderlagret; se till att det blir en lika stor produkt som V-ringen blev på 1960-talet och framåt.

För det andra har han gått på skrivarkurs hos en känd kvinnlig författare. Han planerar att skriva en bok om hur det gick till när han uppfann och konstruerade storsäljare som V-ringen, Ryckdämparen, rens-tratten, otaliga lager, kättingar och annat.

Rena serieuppfinnaren

Sedan 1970, då han slutade på SKF, har han varit renaserieuppfinnaren. Han ligger bakom en inte obetydligt del av omsättningen och sysselsättningen på många små och stora industrier i framförallt Gnosjötrakten.

Det enda patent och produkt han inte är stolt över är en regnmätare som aldrig blev någon succé. Riktigt nöjd är han inte heller med den "propp" som han utvecklade till tunnelbygget i Hallandsåsen för att täppa till borrhålen där Skanska hade sprutat in Rhoca Gil.

- Det är nog enda gången jag utvecklat något på uppdrag. Det blir sällan bra. Grejerna ska komma från en själv, säger han.

Bygger hus bland klipporna

Och då menar han de egna intressena: vardagen vid havet mellan Kungälv och Marstrand, med bryggor, båtar och bohuslänska klippor där han bygger hus, spränger och borrar brunnar.

- Mina vardagliga produkter har oftast sin utgångspunkt i något jag gått och retat upp mig på.

Något tråkigt och onödigt som att båten ska slita sig från bryggan, eller att tvingas ta stegen upp till stuprören för att rensa rent från kvistar och löv.

Konkurrent till kullagret

Illustration Ingemar Franzén
Det nya fjäderlagret - som många anser kommer att bli en storsäljare - har däremot inget direkt samband med hans vardagsbestyr. Det är mera en följd av hans mekaniska intresse och det kunnande han byggt upp efter 27 år hos kullagertillverkaren SKF.

SKF var dock inte intresserat av fjäderlagret när KG Derman för två år sedan var på sin gamla arbetsplats och presenterade uppfinningen.

- "Inget för oss", sa de. Det höll på att knäcka mig. Jag såg slutet på mitt uppfinnande. Men sen ilsknade jag till och tänkte att SKF för 45 år sedan gjorde tummen ner även för V-ringen.

I stället för SKF satsar nu investmentbolaget Agora flera miljoner på att få igång tillverkningen av fjäderringen - som är skyddad av ett "starkt" patent i hela världen.

Troligen kommer lagret att tillverkas i Kina.

Fördelen med Deringen är att det är lättare än ett traditionellt lager, det är enklare att tillverka, kräver betydligt mindre material och blir därför billigare.

- Jag söker alltid de enkla och avskalade lösningarna. Konstruktioner som är lätta att producera och lika lätta att sälja.

Det är också en anledning till att han hellre kallar sig för konstruktör än uppfinnare. Säg Oppfinnar-Jocke och han går i taket.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt