Hälsoundersökning på Mars

2016-05-25 15:17  

Hur kollar astronauter hälsan på en expedition till Mars? Bara en bärbar utrustning kan ge svar direkt.

Vid en bemannad expedition till planeten Mars riskerar astronauters blodkärl att åldras i förtid, vilket försämrar blodomloppet. Blomomloppsmätningar är fullt möjliga, men när Mars befinner sig som längst från jorden tar det 44 minuter innan astronauten får svar på hälsokontrollen om signalerna sänds fram och tillbaka.

Därför utvecklas nu inom EU-projektet Moonwalker en bärbar utrustning, Cav Explorer 2.0, som ska ge astronauten besked direkt om blodcirkulationen försämras. Den tas fram vid Instituts für Medizintechnik Schweinfurt IMES tillsammans med företaget OHB i Bremen.

Cav Explorer bärs av astronauten innanför rymddräkten. Några elektroder på överkroppen mäter de elektriska signalerna från hjärtat. Med hjälp av rött och infrarött ljus mäts pulsvågen utmed blodkärlen med en sensor på örsnibben.

Genom elektronisk synkronisering av de bägge signalerna kan blodomloppet mätas, liksom tillståndet i blodkärlen.

Utrustningen testas nu i Rio Tinto i Andalusien i Spanien, ett område som för tusentals år sedan under bronsåldern användes som gruva och som med sina slagghögar påminner om den förväntade miljön en astronaut kommer att möta på Mars.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt