Hallandsåsen - släng dig i väggen!

2003-12-08 09:57  

Den skandalomsusade järnvägstunneln genom Hallandsås, bergsformationen som skiljer Skåne och Halland åt, väntas kosta 5 miljarder kronor att slutföra. Men den summar bleknar i jämförelse med The Big Dig – tunnelprojektet under Boston som kostat över 100 miljarder kronor.

Om knappt två veckor ska den sista tunneln i det 12 år långa Big Dig-projektet i Boston på den amerikanska ostkusten invigas. Det är den södergående tunneln för Interstate 93 som avslutar Big Dig med en pompös invigningsceremoni nästan 20 meter under markytan.

Då ska the Boston Pops Esplanade Orchestra hålla en morgonkonsert under jord för att fira att man lyckats slutföra och inviga tre vägtunnlar under centrala Boston under ett och samma år.

- Vi är inte oroliga för akustiken. Vi har spelat på värre platser, säger kapellmästaren Keith Lockhart till nyhetsbyrån AP.

"Största vägrånet i historien"
Men liksom för Hallansåstunneln i Sverige finns det stark kritik mot Big Dig i Boston.

- Ingen nämner att Big Dig kostat dubbelt så mycket som det kostade att gräva Panamakanalen mellan Atlanten och Stilla Havet - räknat i dagens penningvärde, säger den amerikanska journalisten Robert Skole till nyteknik.se.

Han är på väg ut med en bok som ska avslöja alla turer i projektet som ständigt krävt nya pengar och där notan slutar på 15 miljarder dollar, drygt 100 miljarder kronor.

Boken heter "The Big Dig - America´s Greatest Highway Robbery" och beskriver, enligt Robert Skole, hur potitiker, byggentreprenörer, ingenjörer, designers och konsulter iscensatt historiens största vägrån.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt