Håkan Lans kan vinna på walk over

2010-09-30 07:22  
Håkan Lans har sedan 1997 tvingats försvara sitt patent på färggrafik i datorer mot världens största datorföretag. "Tretton år av mitt liv blev förstört", säger han. Foto: Martina Holmberg/SvD/Scanpix

I dag inleds rättegången i Svea Hovrätt mellan datorföretaget Gateway och uppfinnaren Håkan Lans. Men Gatewayföretaget som stämmer Håkan Lans finns inte längre och rättegången kan ta en oväntad vändning.

Det är det holländskregistrerade bolaget Gateway Europe B.V. som stämt Håkan Lans på motsvarande drygt tio miljoner kronor i rättegångskostnader för en tvist som Gateway tidigare vunnit i USA.

Men nu har det sensationella hänt att Gateway Europe B.V. likviderats och avförts som bolag i det holländska företagsregistret.

Det skedde så sent som den 17 augusti i år, enligt dokument från det holländska bolagsregistret.

Det innebär att målsägaren Gateway Europe B.V. inte längre existerar som företag.

I förrgår skickade Håkan Lans ombud på Lindahls advokatbyrå över de sensationella dokumenten till Svea Hovrätt.

Och i går eftermiddag, knappt ett dygn innan rättegången skulle inledas, bekräftade Gateways svenska advokat Jonas Benedictsson på advokatfirman Baker & McKenzie att Gateway Europe B.V har likviderats.

Jonas Benedictsson skriver i sitt brev till Svea Hovrätt att tillgångarna i Gateway Europe B.V. har skiftats ut företaget Acer Europe B.V. som också övertagit processen mot Håkan Lans.

Acer är den taiwanesiska datortillverkare som tidigare förvärvat det amerikanska datorföretaget Gateway och som nu uppenbarligen är beredd att föra talan mot Håkan Lans i sitt eget namn.

Men Svea Hovrätt har inte fått några dokument som stöder den här överflyttningen.

- Överlåtelseavtal, fullmakt och utdrag ur det holländska handelsregistret kommer att tillställas hovrätten snarast, skrev Jonas Benedictsson i sitt brev till Svea Hovrätt i går.

Frågan är nu hur hovrätten ställer sig till de nya uppgifterna.

Kommer målet att ogiltigförklaras eller kommer förhandlingarna i hovrätten bara att skjutas upp?

Stämningen är en rekyl på de processer som Håkan Lans sedan 1997 drivit mot Gateway och tio andra företag i USA som, enligt Lans, gjort intrång på hans patent på färggrafiken i världens alla datorer.

I dessa processer, som drevs i amerikanska domstolar, förlorade Håkan Lans.

En amerikansk domstol fastställde den 11 oktober 2006 att Håkan Lans och hans företag Uniboard AB ska betala Gateways rättegångskostnader inklusive ränta, i dag motsvarande drygt 10 miljoner kronor.

Håkan Lans har av Svea Hovrätt ombetts att själv lägga fram sin sak under förhandlingarna.

Det blir första gången som Håkan Lans själv berättar om sin tretton år långa kamp att försvara sitt patent på färggrafikeni datorer.

- 13 år av mitt har blivit förstört på grund av de här processerna, säger Håkan Lans till Ny Teknik.

Ny Teknik är på plats och kommer att redovisa Håkan Lans anförande ord för ord senare i dag.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Patent Gateway

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt