Håkan Lans: Jag har påpekat bristerna i AIS

2013-10-21 08:50  

Bristerna i navigationssystemet AIS för fartyg är välkända sedan systemet konstruerades på 1980-talet. Det förklarar Håkan Lans, som flera gånger föreslagit åtgärder.

De brister i AIS som nyligen påpekats av säkerhetsföretaget Trend Micro är inga nyheter. Det konstaterar Håkan Lans som utvecklat delar av systemet.

– De uppgifter som Trend Micro presenterat är korrekta och välkända sedan 1980-talat då systemet konstruerades. Anledningen är att standardiseringsgruppen inte ville implementera de säkerhetsfunktioner som redan från början togs fram utan i stället göra en enkel implementering som bland annat inte innehöll kryptering. Detta motiverades med att civila system skulle vara öppna och att kryptering samt autentisering tyvärr inte skulle ingå, skriver Håkan Lans i en kommentar till Ny Teknik.

Han påpekar också att han föreslagit åtgärder mot bristerna, men att standardiseringsgruppen valt att avstå, bland annat med hänvisning till att användningen av systemet i viss mån fortfarande är frivillig.

– Jag har vid flera tillfällen tillskrivit ordföranden i standardiseringsgruppen, Andy Norris, och påtalat olika brister som lätt kunde ha åtgärdats men den 3 september 2007 fick jag svaret: ”To be really useful the studies need to address the actual effects that choice of SOTDMA and CSTDMA would have on maritime operations. Price to the end-user is also of importance in this, as yet, voluntary market.”, skriver Håkan Lans.

De metoder med simulerade positionsmeddelanden som Trend Micro använt, utnyttjades redan på 1980-talet för att ”prova många samtidiga användare och scenarier med hård belastning”, uppger Håkan Lans också.

Mats Lewan

Mer om: Håkan Lans

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt