Hägglunds tror på boom för bandvagnar

2005-06-02 07:38  
Nya SEP-vagnen kan slå också

Det holländska försvaret beställer 74 bandvagnar för drygt en halv miljard kronor från Land Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Nu tror företaget på en ny våg för bandvagnar och goda utsikter för den kommande modulbyggda hjulvagnen SEP.

BvS10.
Land Systems Hägglunds största produkter är stridsfordonet CV90, som ser ut som en klassisk stridsvagn med kanontorn och nio drivande bandvagnshjul, samt den hydarauliskt ledade bandvagnen 206S för transport av soldater och materiel i oländig terräng.

Bv206S, som drivs av sex bandvagnshjul och kan ta 1,5 tons last i första vagnen och ytterligare 2,5 ton i släpvagnen,

Gårdagens order från det holländska försvaret gäller dock den helt nya bandvagnen BvS10 - efterföljaren till Bv206S, Hägglundsklassikern som sålts i 11.000 exemplar till 40 länder världen över.

Nya BvS10 är snabbare i terrängen än föregångaren, kan lasta mer och har bättre skydd mot beskjutning.

Modulvagnen SEP klarar över 20 uppgifter
SEP-moduler.
Men Land Systems Hägglunds ställer också hoppet till den helt nya "splitterskyddade enhetsmodulen SEP" som testas av Försvarets Materielverk.

SEP - Splitterskyddad enhetsmodul.
SEP-vagnen kan byggas på med utrustning för mer än 20 olika användningsområden - militärtransport, ambulans, medicinstation, saneringsstation för biologisk och nukleär smitta, minsökare och minröjare, radarbärare och så vidare - plus rena stridsuppgifter med raketmodul, stridsvagnskanon och luftvärnskanon.

SEP kan köras med både vanliga hjul och band. Banden är gjorda i en ny gummikonstruktion som gör den tystare och lättare än en vagn med tradionella stålband.

SEP-vagnen har byggts med så kallade stealth-egenskaper, det vill säga att den kan smyga sig undan radarbevakning.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt