Häftig 3d-bio blir jobbig för ögonen

2012-01-03 07:31  

NY TEKNIK TESTAR. En privat bioupplevelse. Det lovar Sony med nya 3d-visiret HMZ-T1. Löftet infrias, men priset är högt och upplevelsen frestar på både ögon och näsa.

Skärmarna i HMZ-T1 mäter bara 0,7 tum. Men de är placerade nära ögonen, så upplevelsen blir så mycket större. Enligt Sony är känslan densamma som att befinna sig 3,5 meter från en 150 tum stor skärm.

För att få 3d-effekt måste man ansluta en Bluray-spelare eller en Playstation 3, som laddats med film eller spel i 3d.

Med visiret neddraget framför ögonen och med hörlurarna över öronen är upplevelsen privat, precis som utlovat. Vad som händer runt omkring går dock att förnimma i visirets utkanter, där också lite för mycket ljus sipprar in och kräver att man tänker efter var man slår sig ner, och monterar ”skygglapparna” som följer med.

Ljud, bild och 3d-känsla, som är resultatet av att visiret är utrustat med separata skärmar för respektive öga, är riktigt bra. Men trots Sonys löfte om att oled-skärmarna ska vara flimmerfria och behagligare att titta på under lång tid, börjar ögonen kännas trötta när 119 minuter långa Green Hornet närmar sig upplösningen. Och då är det fortfarande en timme kvar till den gräns då HMZ-T1 uppmanar användaren att ta en paus.

Ett annat problem är att man som användare bör sitta stilla, eftersom bilden naturligtvis följer minsta ögonrörelse. Att sitta tillbakalutad och titta på film går bra, men att vara mer aktiv i ett tv-spel kan gissningsvis orsaka en del illamående.

Ett mer överraskande problem är att näsan efter en långfilm känns lite intryckt. Plastbanden som spänns bakom huvudet för att hålla visiret på plats hjälper säkert till något, men det är näsan som får bära upp stora delar av vikten.

Så å ena sidan har vi en häftig bild- och ljudupplevelse. Å andra sidan trötta ögon och en tilltufsad näsa. Släng in en prislapp på 7 500 kronor i mixen, och HMZ-T1 är inget självklart köp.

Det här är Sony HMZ-T1

Anslutning: Hdmi.

Upplösning: HD (1280 x 720 punkter).

Upplevd bildstorlek: Motsvarande 150 tum på 3,5 meters avstånd.

Ljud: Virtuellt 5.1-ljud.

 

Bra

  • Bra bild
  • Riktigt bra 3d-effekt
  • Bra ljud

Dåligt

  • Inte helt bekväm
  • Dyr
  • Tröttande för ögonen

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt