Hackare stal utsläppsrätter för 280 miljoner

2011-01-26 14:40  

De utsläppsrätter som nyligen stals från olika EU-länder av hackare tros vara värda uppåt 280 miljoner kronor. Utsläppsrätterna såldes på marknaderna direkt efter stölderna.

Förra veckans dataattacker och stölder av utsläppsrätter i Tjeckien, Österrike, Estland, Grekland och Polen bedöms ha betingat ett värde på omkring 28 miljoner euro eller motsvarande 280 miljoner svenska kronor. Det uppger nyhetsbrevet Euractive på onsdagen.

Maria Kokkonen, talesperson för den danska klimatkommissionären Connie Hedegaard, uppger att förövarna kommit undan med så många som två miljoner utsläppsrätter, värda 14 euro styck.


Enligt henne handlar det om det största bedrägeriet som hittills riktats mot EUs handelssystem med utsläppsrätter. Systsmet omsatte i fjol totalt 92 miljarder kronor.

Efter att stölderna upptäckts den 19 januari stoppade EU-kommissionen handeln med utsläppsrätter. Dessa uppges ha sålts på spotmarknaderna bara minutrarna efter att de stulits ur datasystemen i de olika länderna. Pengarna från försäljningen sägs ha satt in på ett konto Estland.

Stölderna tros ha gått till så att ägare till utsläppsrätterna ska ha lurats att gå in på falska hemsidor och där lämnat ut sina inloggningsuppgifter. Tjuvarna ska sedan ha loggat in på kontona,  stulit rätterna och sedan genast sålt dem.

Handeln med utsläppsrätter syftar till att minska koldioxidutsläppen i Europa. Men säkerheten i de olika ländernas it-system kritiseras i dag av EU-ansvariga, som försökt påverka länderna att uppgradera säkerheten i systemen efter en rad tidigare skandaler och bedrägerier.

Den svenska Energimyndigheten lyckades fånga in en tiondel av de stulna utsläppsrätterna när de av en slump passerade Sverige. Läs om det här.
 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt