Hackare stal miljoner från Swift i Ryssland

2018-02-16 17:15  
Foto: Creativep / Alamy

Okända hackare kom över 340 miljoner rubel, motsvarande nära 50 miljoner kronor, i en attack mot det internationella betalningssystemet Swift i Ryssland förra året.

Enligt den ryska centralbanken ska hackarna ha lyckats överföra pengarna genom att ta kontroll över en dator. Information om att kuppen ägt rum finns att hitta långt bak i en rapport från banken, som inte har velat kommentera händelsen ytterligare.

En talesperson för systemet Swift, som används för att överföra tusentals miljarder dollar varje dag, säger att bolaget inte kommenterar enskilda händelser, eller hur många attacker man känner till.

Men det Brysselbaserade bolaget sade förra året att digitala kupper är något som ökar då hackare använder sig av allt mer sofistikerad teknik för att genomföra attacker.

I december försökte hackare stjäla 55 miljoner rubel från den statliga ryska banken Globex och 2016 kom hackare över motsvarande 650 miljoner kronor från Bangladesh Bank.

Mer om: Hackare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt