Hackare piratkopierade Joint Strike Fighter

2009-04-21 14:54  
F-35 JSF

Wall Street Journal avslöjar att hackare brutit sig in i Pentagons allra heligaste och stulit flera terabyte data från utvecklingen av stridsflygplanet F-35 Lightning II. Kina pekas ut för intrånget.

Enligt anonyma källor som Wall Street Journal citerar pågick intrången under 2007 och 2008. Flera terabyte utvecklingsdata och programkod för bland annat planets självdiagnossystem stals. Pentagon pekar ut ip-adresser i Kina, men Kinas ambassad förnekar kategoriskt all officiell inblandning.

Den stulna informationen kan, i teorin, användas för att förbättra försvar mot det supermoderna planet. De mest kritiska systemen utvecklas dock på datorer som inte har någon fysisk koppling till internet, och är därför bättre skyddade mot angrepp.

Angreppen skedde via underleverantörer till utvecklaren Lockheed Martin, bland annat via ett företag i Turkiet. Det amerikanska försvaret gör nu en kraftansträngning för att förbättra it-säkerhet, bland annat med anledning av att det skett intrång i det militära flygledningssystemet under 2009. Även där är gärningsmännen okända.

Utvecklingen av Joint Strike Fighter är ett av historiens dyraste försvarsprojekt. Kostnaden är omkring 2000 miljarder svenska kronor. I år börjar testflygningarna på allvar.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt