Hackare gav bloggare 2 miljoner besökare

2009-06-17 12:51  

En hackare skickade, förmodligen av misstag, 2,2 miljoner besökare på tjänsten Twitter till bloggaren Kevin Saban. Ingen verkar veta varför.

Cligs, en tjänst för att förenkla webbadresser, hackades under veckan så att alla förkortade adresser hänvisade till bloggaren Kevin Saban. Cligs och liknande tjänster, till exempel Tinyurl, är mycket populära på sociala webbtjänster som Twitter. De gör att långa, komplicerade url:er kan kortas till mer lättklistrade varianter. När den förkortade länken används förmedlar tjänsten bakom, i det här fallet Cligs, klicket till rätt ursprung.

Upphovsmannen bakom Cligs meddelar att det var tjänstens datainmatning som hackats.

En säkerhetsexpert på företaget Sophos säger till tidningen Computerworld att de som använder sådana länkar bör installera program i webbläsaren som visar länkens fulla adress. Hackare kan använda den här typen av upptåg för att skicka surfare till webbsidor med viruskod.

Varför Kevin Saban blev målet den här gången är okänt. Det kan vara så att hackaren helt enkelt inte var så duktig som han trodde.

Niklas Dahlin

Mer om: Hackare Twitter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt